Razija Mujanović o trijumfu Džanana Muse: Lijepo je vidjeti Bosanca na evropskom tronu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Džanan Musa postao je prvak Evrope, po drugi put (ako ubrojimo 2021. godinu u kojoj je bio član turskog Anadolu Efesa, ali nije bio u ekipi koja je osvojila Final Four Eurolige) – tačno na pola puta do Razije Mujanović.

A ako računamo samo reprezentativce Bosne i Hercegovine (izuzimajući naturalizirane, kao što je recimo Jonquel Jones sa Bahama), i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, čekali smo još od 1995. da jedan naš igrač nastupi u finalu i postane prvak Eurolige!

Dominirala u ženskoj košarci

A te 1995. godine upravo je to učinila Razija Mujanović. Kao lider Coma predvodila je naša košarkašica italijansku ekipu do trijumfa u finalu protiv španske Godelle (64:57).

Završni turnir je igran u Italiji, u gradu Cantu.

Mujanović, tada najdominantniji evropski centar, blistala je protiv Godelle iz Valencije u finalu sa 23 poena i sedam skokova. Bila je to Razijina četvrta titula klupskog prvaka Evrope.

Danas je Mujanović angažirana u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, vodi brigu o ženskoj košarci, ali prati šta se zbiva i u muškoj.

Naravno, izuzetno joj je drago što je napokon jedan naš košarkaš stigao do evropskog vrha.

“Lijepo je da je jedan Bosanac na evropskon tronu, da je igrač kluba koji je najbolji u Evropi. Džananu čestitam, on i njegov klub imaju sve predispozicije da nastave s ovim rezultatima i u budućnosti.

Musi od srca želim sve najbolje”, kaže Razija za Raport.

S pažnjom je pratila finalni turnir u litvanskom Kaunasu.

Našem reprezentativcu i “Kraljevskom klubu” odaje priznanje za borbenost i činjenicu da se nisu predali ni kada su ih gotovo svi otpisali.

Pobjednički duh “Kraljeva”

“Još od serije s Partizanom u četvrtfinalu vidjelo se da Real ima taj pobjednički duh, pogotovo ovi njihovi stariji španski igrači, poput Rodrigueza, Llulla, Fernandeza… Bili su najbolji kad je najpotrebnije.

I Barcelona i Olympiacos bili su favoriti protiv Reala na finalnom turniru. Međutim, vidi se da Real nije slučajno najtrofejniji klub Evrope (11 titula prvaka Evrope, op. a.)”, kaže Mujanović.

Zanimljivo, za razliku od muške, Real u ženskoj konkurenciji nikad nije imao košarkaški klub.

A da jeste, vjerovatno bi i njegov dres u nekoj fazi karijere nosila članica Kuće slavnih FIBA-e (Međunarodna košarkaška federacija).

Ovako se Razija “morala” zadovoljiti nastupom za “konkurentsku” Barcelonu koja je prvu titulu prvaka Španije osvojila, pogađate, kad je Raza bila njihov član, prije tačno 20 godina.

“Nedavno sam bila gost Barcelone, organizirali su proslavu 20. godišnjice, pa su me pozvali. A što se tiče Reala, oni nikad nisu imali žensku ekipu.

Postojao je klub u Madridu, i to veoma uspješan, ali nije imao veze s Realom. Obično su u ženskoj košarci najbolji klubovi dolazili iz manjih sredina, veći gradovi nisu imali toliki interes.

Primjer je italijanski Como, s kojim sam dva puta bila prvak Evrope, koji je iz manjeg grada, ali je godinama dominirao u Italiji i u Evropi”, rekla je Mujanović.

Dobila nagradu FIBA-e

Tokom sjednice Generalne skupštine FIBA Evrope, koja je održana u njemačkom Munchenu, predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Dalibor Miloš preuzeo je i nagradu za Raziju Mujanović.

Priznanje je tim menadžerica bh. ženske košarkaške reprezentacije dobila za rad u Odboru za žensku košarku FIBA-e. I to je pokazatelj ugleda koji Mujanović uživa u evropskoj košarci.

Impresivna karijera

Mujanović je imala impresivnu igračku karijeru.

Između ostalog, 12 puta je osvojila titulu državnog prvaka u više zemalja (1988, 1990, 1992-1998, 2002, 2003. i 2005. godina).

Četiri puta bila je klupski prvak Evrope (1989, 1992, 1994, 1995), od kojih najviše pamtimo onu prvu, iz 1989. godine sa tuzlanskim Jedinstvom.

Tri puta je birana za najbolju košarkašicu Evrope (1991, 1994, 1995). Igrala je i u američkoj profesionalnoj WNBA ligi.

Raport