Razija Suljanović prošle godine ubrala 7,5 tona lubenice

8878f31d9a62f45207d17d0f1da49de3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U mjestu Ponikve nadomak Velike Kladuše Razija Suljanović na 3,5 hiljada kvadrata uzgaja lubenice.

Prije nekoliko godina počela je sa uzgojem manjeg broja lubenica, ali iz godine u godinu površina na kojoj je sadila lubenicu kao i broj sadnica su se povećavali.

– Ja nigdje ne radim i tako sam ove godine zasadila do sada najviše sadnica, mislim da ih ima oko 1.600, a imam i oko 100 sadnica dinje. Imam malu baštu i uzgajam junad. A lubenice su došle sasvim slučajno. Posijala sam ih prvo u plastenik, a zatim na njivu i malo pomalo posao se razvio. Uspijevaju kod nas, imamo baš veliki prinos, hvala Bogu. Mi smo zadovoljni – priča Razija.

Kaže da kupci više vole domaću lubenicu od uvozne.

– Bude jako ukusna, slatka i dosta je tražena. Imam tri vrste lubenica, rana lubenica ima od 8 do 10 kilograma, srednja rana, od 15 do 18 kilograma, a imamo i kasniju lubenicu koja također bude oko 13 do 18 kilograma. Ima oko njih dosta posla i truda, ali kako nemam drugog posla, to mi je posao i nije mi teško – kaže sagovornica.

Prošle godine je, kaže, ubrala više od 7,5 tona lubenice, a ove godine se nada i većoj količini s obzirom na to da je i više sadnica.

– Ako i vremenski uvjeti dozvole, ako ne bude leda, nadamo se duplo većem prinosu. Lubenice prodajemo uglavnom na kućnom pragu, a dostavljamo i u grad, te u okolinu – kazala je Suljanović.

Suljanović kaže kako su lubenice koje uzgoji veoma ukusne i slatke, a da kupci svaku prije kupovine mogu probati.

– Prošle godine lubenice smo prodavali po pola marke po kilogramu, a ove godine će i aktuelna situacija diktirati cijenu. Kod nas je cijena niža u odnosu na trgovine i time se i vodimo prilikom formiranja cijene – navodi.

Berba, kaže, traje od 20 do 25 dana, a u aprilu se počinje sijati.

– Ima posla oko tri mjeseca. Kod nas u Krajini imamo na četiri ili pet mjesta gdje se uzgaja lubenica. Ne znam koliko se uzgaja u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali imamo mi domaće lubenice – zaključuje.

da996cf6a1de25dccb90750cf4c001bf

Faktor