Portal 072info

Razlika između BLOGA i WEB PORTALA

Danas živimo u vremenu interneta i tehnologije, a koje nam nudi mnoštvo opcija bilo da se želimo ozbiljno baviti nekim poslom ili pak jednostavno imati neki hobi sa kojim ćemo upotpuniti slobodno vrijeme. Ipak, treba priznati kako najviše svjedočimo najezdi internet Portala, ali hrabri činjenica kako samo rijetki uspiju pronaći svoj put do vrha a što prepoznaju kako čitatelji tako i poslovni saradnici. Za primjer ćemo uzeti 072info.com, naš Portal, koji je za nešto manje od dvije godine postojanja napravio pravu revoluciju u svijetu internet medija, te za kratko vrijeme postao priznat od strane respektabilnih medijskih kuća.

Ipak, danas mnogi ne mogu razlučiti pojmove kada govorimo o blogu i internet Portalu, stoga smo odlučili prenijeti tekst koji će vam iskristalisati upravo navedena dva pojma. Svjedoci smo kako mnoge osobe pokrenu svoj blog, a potom skupe novac, kupe domenu i osnuju vlastiti Portal kako bi pisali ono što ih nervira, pri tome zanemarujući sve ostale novinarske kodekse. Posebno satirično odzvanjaju nazivi Portala koji u sebi nose naziv grada, dok ih uređuju osobe koje su rođene ili pak žive u nekom drugom gradu. To se može uporediti kao da neko ko je iz Zenice otvori Portal koji u sebi nosi nazvi New York, a iako o New Yorku ne zna gotovo ništa, ili pak drugi slični primjeri.

Da ne bismo pretjerano pojašnjavali, u nastavku teksta donosimo korisne informacije koje vam mogu pomoći da dok surfate znate prepoznati istinski i ozbiljni internet Portal od bloga koji je, nakon što je vlasnik razbio kasicu, kupljena domena i postao ‘Portal’.

WEB PORTAL

Web portal je pravo mjesto za jednostavan pristup informacijama, koji pri objavljivanju istih, služi veći broj izvora, pružajući tako doslijedne podatke i pristup mnogim aplikacijama, koje bi u suprotnom predstavljale zasebne jedinice. Njen dizajn prilagođen je za upotrebu distribuiranih aplikacija, sa različitog broja softvera koji djeluju između aplikacije i mreže, kako bi uspjeli u pružanju usluga s’ brojnih izvora.

Portali objedinjuju različite informacije iz većeg broja izvora, pružajući tako doslijedne podatke i pristup brojnim aplikacijama, koje bi u suprotnom predstavljale zasebne jedinice. Portal je stranica na Web-u koja uglavnom pruža mogućnosti posebno prilagođene svakom korisniku, uz mogućnost posjeta i prelaska na stranice sa drugačijim sadržajem. Dizajnirana je za korištenje distrubuiranih aplikacija te različitog broja softvera koji djeluju između aplikacije i mreže kako bi omogućili razne usluge s’  brojnih drugih izvora.

Pitate se, koje su to prednosti web portala?!

Čitajući vijesti i informacije koje se plasiraju na web portalima, lakše je oformiti vlastiti stav o temi (članku). Za razliku od bloga, koji se definiše kao mjesto za iznošenje vlastitog mišljenja, web portal pruža objektivniji pristup informacijama, te ne utiče na čitateljev stav o pročitanom sadržaju.

BLOG

1. Šta je blog?

Blog je personalna (lična) web stranica. Uglavnom se u blogovima mogu naći tekstovi, ali to nije obavezno. Na vašem blogu možete da dajete razne informacije o nekom vašem projektu na kome trenutno radite.

Blog je mjesto na kojem možete iznositi vlastiti stav, pisati određene sadržaje, bez da su vam potrebne relevantne činjenice i dokazi o napisanom sadržaju, te veoma jednostavno kritikovati ili hvaliti, ono što vam se hvali/kudi.

2. Kako se pravi blog?
Blog je jednostavno napraviti, čak nekoliko minuta vas dijeli do trenutka da imate svoj vlastiti blog. Idite na neki od site-ova koji vam nude besplatan blog i samo se registrujte. Nakon toga, slijedi podešavanje izgleda bloga i to je to!

3. Pitate se, da li vam je neophodno znanje o programiranju, da biste mogli biti „vlasnik“ bloga?!

Definitivno, NE! Potrebno je samo da se registrujete i da izaberete već završeni dizajn. Dakle, zaključujemo, web blog mogu napraviti osobe od osnovaca, fakultetski obrazovanih osoba, do istaknutih stručnjaka.

Na kraju na osnovu navedenog, možemo donijeti zaključak kako je web portal potpuna suprotnost od bloga u svakom smislu. Blog iz dosade može napraviti bilo ko, dok je web portal sasvim ozbiljniji pristup i način izražavanja, sa potpuno ozbiljnijim normama, naručito ako je isti u službi javnog informisanja građana.

Budući da je 072info web portal, kako redakcija ovog portala ne iznosi vlastiti stav,  dakle, ne nameće svoje mišljenje, već vama, poštovani čitatelji, plasira informacije koje su formirane koristeći različite izvore pri tome naši novinari imaju višegodišnje iskustvo stečeno na raznim medijima (radio, TV, novine, Portal)….

Želimo vam ugodan boravak na našem portalu!

Podijelite članak