Portal 072info

Razlike između manekenki i običnih žena

Standardi ljepote koje moda zahtjeva svaki dan su drugačiji, a teško je znati da li je to sve ispravno ili samo luda zamisao nekih dizajnera. I opet granice se pomjeraju, modeli su sve mršaviji, bukvalno kao živi kosturi. Više ni konfekcijski broj 36 nije prihvatljiv, pa svakodnevno možemo vidjeti da ih sve više boluje od anoreksije i drugih poremećaja, a tako se sve više vidi razlika između normalnih, običnih žena i modela.

Manekenstvo obično postaje profesionalno do 19. godine, a većina agencija uslovljava modele mršavljenjem ukoliko žele da zadrže svoj posao. Veliki broj manekenki pati od depresije, a trećina ima problem sa ishranom. Ljudi se sve više trude da modu vrate na pravi put, tačnije modele, smatrajući da modeli mogu nositi i broj 38 kao i većina žena.

Trenutni postotak djevojaka koje hodaju modnim pistama je 23% mršavije od običnih žena. Svakodnevno se nameću ideali te ljepote sa modnih pisti, koji su sve ali ne lijepi.

Pitanje koje se svakodnevno postavlja je to, zašto modna industrija izbjegava punije žene, a sa zadovoljstvom kroji stvari i spremno prihvata novac tih punijih žena kada na red dođe kupovina?!

Šta će se tek očekivati narednim generacijama djevojaka koje se odluče baviti manekenstvom, koliko će biti bolesno strogi standardi, a zasigurno neće donijeti ništa osim stresa, nervoze, poremećaja u ishrani i zdravlju. Jasno je ukoliko želite da uspijete morate nositi broj manji od 36, pa zamislite svoj izgled tada.

Podijelite članak