Portal 072info

Razlikuje li se rukopis ljevaka i dešnjaka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ljevorukost je dugo bila predmet sukoba mišljenja. Neki su na nju gledali kao na odstupanje od normalnosti, dakle kao na nešto nenormalno, pa čak i patološko. Drugi su opet objašnjavali ljevorukost kao naviku ili kao lošu naviku. Roditelji ljevoruke djece često su u nedoumici pred činjenicom da im dijete u početnom razdoblju učenja pisanja ili crtanja to čini lijevom rukom. 

Ljevorukost uznemirava veliki broj roditelja djece ljevaka jer su čuli da će im dijete imati loš rukopis, biti nesretno, mucati ili bolovati oddisleksije. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ljevoruki ljudi, oko 10 posto stanovništva, predmet su mnogih legendi – oni su navodno kreativniji, ali i podložniji slučajnim nesrećama i ozljedama. 

Kad je riječ o jednoj od najčešćih radnji naših ruku – pisanju – nije lako razlikovati ljevaka od dešnjaka. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak, Sheila Kurtz, profesionalna grafologinja, koja je analizirala rukopise korporativnih rukovoditelja i sportskih zvijezda, opisuje jedan trag koji može pomoći odgonetnuti ko je ko, ali ima i savjet kako ljevoruki mogu izbjeći tintom zamrljane ruke. 

Mit o kosom rukopisu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnogi očekuju da će slova ljevorukih biti ispisana lijevo orijentirano, ali to nije nužno istina. Vrlo često se dešava da dešnjaci također pišu slova pomalo nagnuta ulijevo tako da to nije nikakvo pravilo. 

Djeca najviše uče pisati od nastavnika koji su uglavnom dešnjaci i koji često ispravljaju učenike i navode ih da pišu u „ispravnom“ dešnjačkom načinu. Mnogi ljevoruki zbog zbog toga razviju poseban oblik rukopisa. 

Jedna stvar mogla bi otkriti o kome se radi – stručnjaci to nazivaju sarkastični potez. Riječ je o naglom dizanju olovke, kratkom energičnom prekidanju, nešto poput sarkastičnih primjedbi, objašnjava grafologinja. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Kada pogledate kako je napisano slovo t, oštar završetak na kraju linije na t ukazat će na to gdje je osoba koja piše brzo podigla pero. Ljevoruka osoba će taj oštri završetak obično imati na lijevoj strani, a desnoruka na desnoj“, kaže Sheila. 

Ovo nije uvijek primjenljivo pravilo, uglavnom zbog toga što samo jedna od deset osoba ima tzv. sarkastični potez u pisanju. 

Ljudi koji su jednako vješti u pisanju objema rukama predstavljaju jedan posto stanovništva i njihov rukopis može biti najrazličitiji. Čak ni stručnjaci ne mogu tvrditi i odrediti koji je od rukopisa osoba napisala lijevom, koji desnom rukom. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nedostajuća tinta

Znak da je osoba ljevak jeste zamrljana ruka na mjestu gdje se prelazi preko pisanog teksta. Sheila kaže da se ovaj problem može riješiti okretanjem papira u lijevo. 

Stručnjakinja kaže kako rukopis može otkriti mnogo o nečijoj osobnosti. Pričljivost može biti otkrivena pisanjem na vrhu otvorenih A i O. Široko otvorena slova ukazuju na osobu koja želi podijeliti osjećanja s drugima. „To bi mogle biti naznake nekoga ko se bavi prodajom ili menadžerskim poslovima“, kaže Sheila. 

Oštri završeci na M i N mogu ukazati na nekoga ko je pronicljiv i ko brzo sintetizira i prima informacije. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak, stručnjakinja kaže kako je grafologija kompleksna nauka i kako nije dovoljno na osnovu samo nekoliko karakteristika zaključivati o nečijoj osobnosti. 

Radiosarajevo.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME