Portal 072info

Razlikujte pravi od lažnog meda

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Med sadrži vitamine A, D, C, E, K te B grupe, mineralne soli, mikroelemente…, kalcij, magnezij, jod, natrij, kalij, fosfor, cink… Bakar, kobalt i željezo u medu pogoduju liječenju anemije, a sadrži i aminokiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma.  

Puno mjehurića

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Svakodnevna upotreba meda pomaže nam da održavamo dobro zdravlje i produžimo radni i stvaralački vijek. Preporučuje se od 60 do 100 grama meda dnevno za odrasle, a za djecu do pola te količine.

Pčele ne prave loš med, izmislili su ga ljudi praveći od njega industrijski proizvod, a krivci su i nesavjesni i neuki pčelari koji se žele preko noći obogatiti. Kako biste se uvjerili da li je med pravi, najjednostavniji način je odnijeti ga na hemijsku analizu. Ali, pravi med prepoznat ćete i uz nekoliko jednostavnih testova koje možete i sami napraviti.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Važno je znati da se pravi med kristalizira, ali se na 40 stepeni, u toploj vodi, ponovo može dovesti u tečno stanje.

Ako nekoliko kašika meda stavimo u mikrovalnu pećnicu, na visokoj temperaturi pravi med će se brzo karamelizirati. Vještački med će na visokoj temperaturi biti pun mjehurića i teško da će od njega postati karamela.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Bijeli trag

Da bismo se uvjerili da je med pravi, možemo staviti u staklenu teglu dvije kašike meda i šest kašika čistog špirita, dobro ugrijati u vrućoj vodi i promućkati. Pravi pčelinji med će se rastopiti, dok umjetno pravljeni med na dnu ostavlja bijeli trag. Ako u teglu ne stavimo špirit već samo vodu, pravi med će pasti na dno, dok će se vještački med razliti po vodi.

Kako se sliva

Pravi med možete testirati i na sljedeći način – uzmete kašikom med iz tegle i podignete kašiku visoko iznad. Pustite med da curi. Ako se med iz kašike neprekidno sliva u teglu, riječ je o pravom medu. Vještački med ne može curiti u neprekinutom nizu.

Ne vjerujte svemu što proizvodjači pišu na etiketama. U supemarketu uzmite teglu s medom i okrenite je naopačke. Ako se med rastegljivo odvaja od dna i sporo kapa, znak je da u ruci držite čisti pčelinji med. Kod vještačkog meda, masa će se naglo odvojiti od dna.

Nastajanje kristalića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uzmite malo meda i istrljajte po dlanu. Ako se prilikom sušenja jave kristalići šećera, med je vještački. Prirodni med se u istom slučaju zagrijava i pretvara više u vrstu ulja i nije ljepljiv. Možete na papirnu salvetu staviti nekoliko kapi meda. Vještački će brzo prokvasiti papir, dok će prirodnom medu za to trebati više vremena.

Šibica i (ne)gorenje

Zbog vode koju u sebi sadrži, vještački med neće dozvoliti da se palidrvce šibice umočeno u njega zapali. Palidrvce umočeno u prirodni med najnormalnije će gorjeti.

Med možete testirati i uz pomoć hljeba. Namažite krišku hljeba medom i ostavite da odstoji. Od prirodnog meda hljeb će se skoriti, dok će od vještačkog postati vodenast.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osjećaj bockanja

Važno je znati – neposredno prije gutanja pravi med će vam dati osjećaj bockanja u ustima, što lažni med ne može postići. Još jedan jednostavan trik – ako u žumance dodate prirodni med i dobro ga izmiješate, izgledat će isto kao da ste žumance skuhali.

AVAZ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6