aa 11
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Svijet se ponovo počeo zatvarati u strahu od širenja pandemije koronavirusa. Australija, Izrael, Njemačka, Rusija… Mnoge države, zbog novog delta soja koronavirusa, odlučile su vratiti epidemiološke mjere na snagu te ograničiti kretanje.

Taman kada se mislilo da je pandemija koronavirusa iza nas, novi delta soj, koji se vrlo brzo širi, razlog je za zabrinutost i u Bosni i Hercegovini.

Pogotovo što se ovaj virus već pojavio na granici BiH, u susjednoj Hrvatskoj.

Pitanje je dana kada će slučajevi zaraze biti zabilježeni u BiH. Ni države koje su vakcinisale svoje građane u velikom broju nisu imune na ovaj soj virusa.

Zbog straha od zaraze Izrael, koji je vakcinisao skoro pola populacije, uveo je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru.

Rusija je nedavno uvela novi „lockdown“, Portugal također. I dok je svijet s pravom u strahu, u Bosni i Hercegovini nikada nije ni počela masovna vakcinacija.

Sadaka-dozama se vakcinišu jedino prioritetne grupe, stariji i oni preko štele. No, više nema vakcina ni za revakcinaciju. U sarajevskoj Zetri vakcinacija traje dan pa stane, čeka se danima. Kako sadaka stigne tako i pozivi građanima uslijede.

Do sada je vakcinisan mali broj građana. Iako bez zvaničnih podataka, više je građana po spasonosnu dozu otišlo u Srbiju nego što ih je primilo vakcinu u BiH.

Čekajući na nesposobnu vlast, sve je veća opasnost od novog i opasnijeg vala zaraze.

Samo je pitanje – šta će i kada će nešto poduzeti odgovorni i uspavani krizni štabovi.

Za političare koji do sada nisu direktno nabavili nijednu dozu vakcine se zna – oni će na (ne)zaslužene godišnje odmore, a građani će i dalje biti prepušteni sami sebi.

Pitanje je samo dokle ćemo više tolerirati razne Fadile i Bakire, koji nas uvjeravaju da smo reagirali na vrijeme, ali da nismo žurili da nabavimo vakcine kako ne bismo bili pokusni kunići.

A u BiH je od korone umrlo više od 9.600 osoba. Fadil Novalić, ako ne zna kupovati, valjda zna čitati.