Portal 072info

Razlozi kašnjenja mjesečnice

Mnogo puta ste se sigurno zapitale zašto mjesečnica kasni, jedan od najčešćih razloga je naravno trudnoća ali nema potrebe odmah zaključivati. Zbog više razloga dolazi do poremećaja ciklusa, a može biti da vam je neredovno iz mjeseca u mjesec, ciklus varira od 24 dana do 32. Ako se mjesečnica ne pojavi na vrijeme može značiti da vam ciklus još nije završen.

Naravno tu je i razlog da možda vaše tijelo nije u dobrom stanju, da ste bolesne ili ozlijeđene te će tijelo tek ovulirati kada se budete osjećale dobro. Stres naravno utiče na ovulaciju, vaše tijelo ispušta jajašce iz jajnika da bi bilo oplođeno a ako ste u to vrijeme zabrinute ili rastresene vaše tijelo čeka na to da budete emocionalno spremne. To znači da možete preskočiti cijeli mjesec ili odgoditi ovulaciju za bar sedam dana.

Ukoliko previše vježbate ili ipak ne jedete dovoljno, takođe uticaj ide na zdravlje. Može se desiti da vam mjesečnica kasni, ili da je čak nema, sve dok se tijelo ne vrati u normalu. Ukoliko i neke lijekove koristite takođe utičete na ciklus.

A ukoliko ipak dođe do pretjeranog produženja ciklusa otklonite sve sumnje i ustanovite razlog izostajanja mjesečnice ili se obratite doktoru za savjet.

Podijelite članak