g 8
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 0:44
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Od grčeva u nogama pati čak 60 posto ljudi, a kako biste spriječili ovo stanje, važno je znati njegov uzrok. Postoje različiti faktori koji utječu na stvaranje grčeva u nogama, poput savremenog načina života, nedovoljne fizičke aktivnosti, promjene godišnjih doba, lošeg spavanja, dehidratacije.

Glavni krivac

FIXGEHALT

Ne istežete se dovoljno – Neka istraživanja su zaključila da je glavni krivac za nastanak grčeva savremeni način života. Naime, naši preci su provodili mnogo vremena u čučnju, položaju kojim protežemo noge i mišiće, dok se danas zbog savremenog načina života ne nalazimo uopće u tom položaju, osim kada treniramo.

Istraživanja su, također, dokazala da sjedilački način života negativno utječe na mišiće i tetive, što može dovesti do grčenja.

Nezgodan položaj tokom spavanja – Neki istraživači primijetili su da tokom spavanja na stomaku držite noge ispruženim, što može dovesti do grčenja mišića, jer kad su noge dugo u ovom položaju, čak i mali pokreti mogu izazvati grč.

Smjena vremena

Smjena godišnjih doba – Jedno istraživanje je pokazalo da se grčevi noću češće javljaju tokom ljeta nego preko zime, pa su naučnici došli do zaključka da se grčevi mogu pojačavati s promjenom godišnjih doba. Još jedna činjenica koja ide u prilog ovom zaključku je ta da su grčevi mišića povezani s problemima koji se tiču nerava, a ne poremećajima mišića.

Jedan od uzroka

Jedan od uzroka grčeva u mišićima svakako može biti dehidratacija, tvrde stručnjaci. Dehidratacija može podstaći neravnotežu elektrolita u krvi, što može biti jedan od pokretača grčeva.

Nedostatak vitamina kao što su kalcij, magnezij i kalij, mogu prouzrokovati grčenje mišića jer svaki od tih vitamina pomaže u održavanju ravnoteže u organizmu. Usljed nedostatka jednog od njih, mogu nastupiti grčevi, navode stručnjaci.

Ljudi koji provode mnogo vremena u stojećem položaju su pod većim rizikom da dožive grčeve, za razliku od onih koji sjede. U stojećem položaju krv i voda odlaze u donji dio tijela, što može dovesti do neravnoteže u organizmu i povećati pritisak na mišiće i tetive.

LIDER