Razlozi zašto je paradajz kralj svakog obroka

Razlozi zašto je paradajz kralj svakog obroka

images

Jede se i sušen i kuhan i sirov, savršeno paše uz svako drugo povrće kao i uz meso. Možemo ga uzgojiti i sami a i pripremiti na bezbroj načina. Riječ je o paradajzu koji svojim okusom ili i sastavom spada u povrće koje bismo trebali jesti svakodnevno.

U nastavku teksta saznajte par blagodati ove ukusne crvene namirnice.

Paradajz sadržava likopen, a on usporava staranje kože i organizma.

1. Kao prvo paradajz je prepun vitamina C koji je ključan vitamin za jačanje imuniteta. U sebi sadrži i vitamine B, E i K. Paradajz je bogat kalijem, natrijem, magnezijem, kalcije, a najviše željezom.

2. Zatim sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava staranje a ima i snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesto. Uspješno reguliše probavu i sprječava negativno djelovanje bakterija.

3. Potiče stvaranje karnitina- to su tvari slične aminokiselinama koje sagorjevaju masnoću i pretvaraju ih u energiju.

4. Smanjuje se razina holesterola i triglicerida svakodnevnim konzumiranjem paradajza, istraživanja su dokazala.

5. Paradajz je prepun mnogih hranjivih tvari koje se često nazivaju “vitaminima za oči” a to su tvari poput beta karotena, zeaksantina te luteina.

6. Paradajz je jedna od rijetkih namirnica koja prerađivanjem poput sušenja, kuhanja i pasiranja ne gubi svoje nutritivne vrijednosti.

7. Plodovi paradajza su savršeni u pripremama salata, umaka i priloga. Mogu se peći, pržiti, kuhati, puniti i pirjati, a njihov slatkasto kiselasti okus je dakako nezamjenjiv.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE