Portal 072info

Razlozi zbog kojih bi trebalo da izvadite duplikat pasoša

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svaki iskusan putnik zna da mora da ima važeći pasoš ako želi da napusti svoju domovinu i istraži neku od zemalja van nje i EU. Proces za dobijanje pasoša je poprilično jednostavan: ispune se obrasci, stavi slika i plate se troškovi izrade. Ali što ako ostanete bez njega?

Hiljade ljudi svakodnevno prolazi kroz taj proces kako bi obnovili ovaj, za putnike, važan dokument. Međutim jeste li znali da u nekim državama stanovnici mogu imati više od jednog važećeg pasoša?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Amerikancima je dozvoljeno istovremeno da imaju dva važeća pasoša u bilo koje vrijeme. Iako drugi pasoš važi samo dvije godine, omogućuje lakše putovanje u slučaju da je jedan izgubljen.

Nepisano je pravilo da ulazak u politički nestabilne zemlje može biti poprilično otežavajuć. Tako na primjer, ako putujete u neke od zemalja Bliskog Istoka (uključujući Pakistan i Saudijsku Arabiju), možete imati problema kod ulaska i biti podvrgnuti ispitivanju ako u vašem pasošu ima pečata država za koje oni smatraju da su neprijateljski raspoložene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Isto tako pečati određenih država u potpunosti onemogućavaju ulazak u neke države. Stoga ako u pasošu imate pečat države Izrael zaboravite na ulazak u Alžir, Indoneziju, Maleziju ili Ujedinjene Arapske Emirate. Tu vam duplikat pasoša može biti od velike pomoći.

Ubrzavanje procesa izdavanja viza s drugim pasošem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mnoge države od vas zahtijevaju da prije ulaska u državu aplicirate za vizu. Proces izdavanja vize može biti dug i onemogućavati vam da u tom trenutku putujete jer vam je pasoš u ambasadi i čeka na odobrenje. Imajuću duplikat možete nesmetano da putujete dok vam je drugi pasoš u obradi.

Smanjite rizik zapinjanja zbog gubitka pasoša.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svaki putnik najviše se boji gubitka pasoša. I dok uvijek postoji mogućnost izdavanja kopije pasoša u ambasadi, sam proces može biti iscrpljujuć i neprijatan, a ako nemate sve informacije pri ruci proces izdavanja može se jako otegnuti. Imajući već duplikat pasoša izbjegavate mogućnost da ostanete na aerodromu i propustite let kući. Jedini problem mogao bi biti ako vam je za izlazak potrebna viza a ona se nalazi u izgubljenom pasošu.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME