Razlozi zbog kojih bi trebalo da izvadite duplikat pasoša

Podijelite vijest

Svaki iskusan putnik zna da mora da ima važeći pasoš ako želi da napusti svoju domovinu i istraži neku od zemalja van nje i EU. Proces za dobijanje pasoša je poprilično jednostavan: ispune se obrasci, stavi slika i plate se troškovi izrade. Ali što ako ostanete bez njega?

Hiljade ljudi svakodnevno prolazi kroz taj proces kako bi obnovili ovaj, za putnike, važan dokument. Međutim jeste li znali da u nekim državama stanovnici mogu imati više od jednog važećeg pasoša?

Amerikancima je dozvoljeno istovremeno da imaju dva važeća pasoša u bilo koje vrijeme. Iako drugi pasoš važi samo dvije godine, omogućuje lakše putovanje u slučaju da je jedan izgubljen.

Nepisano je pravilo da ulazak u politički nestabilne zemlje može biti poprilično otežavajuć. Tako na primjer, ako putujete u neke od zemalja Bliskog Istoka (uključujući Pakistan i Saudijsku Arabiju), možete imati problema kod ulaska i biti podvrgnuti ispitivanju ako u vašem pasošu ima pečata država za koje oni smatraju da su neprijateljski raspoložene.

Isto tako pečati određenih država u potpunosti onemogućavaju ulazak u neke države. Stoga ako u pasošu imate pečat države Izrael zaboravite na ulazak u Alžir, Indoneziju, Maleziju ili Ujedinjene Arapske Emirate. Tu vam duplikat pasoša može biti od velike pomoći.

Ubrzavanje procesa izdavanja viza s drugim pasošem.

Mnoge države od vas zahtijevaju da prije ulaska u državu aplicirate za vizu. Proces izdavanja vize može biti dug i onemogućavati vam da u tom trenutku putujete jer vam je pasoš u ambasadi i čeka na odobrenje. Imajuću duplikat možete nesmetano da putujete dok vam je drugi pasoš u obradi.

Smanjite rizik zapinjanja zbog gubitka pasoša.

Svaki putnik najviše se boji gubitka pasoša. I dok uvijek postoji mogućnost izdavanja kopije pasoša u ambasadi, sam proces može biti iscrpljujuć i neprijatan, a ako nemate sve informacije pri ruci proces izdavanja može se jako otegnuti. Imajući već duplikat pasoša izbjegavate mogućnost da ostanete na aerodromu i propustite let kući. Jedini problem mogao bi biti ako vam je za izlazak potrebna viza a ona se nalazi u izgubljenom pasošu.