Portal 072info

Razlozi zbog kojih su vam mamurluci sve gori i duži s godinama

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Činjenica je da vas alkohol više ‘udara’ dok ulazite u tridesete godine. Zbog toga su vam simptomi mamurluka dugotrajniji i gori, objašnjava dr. George F. Koob.

Mamurluk je spoj fizičkih i mentalnih nuspojava koje se pojavljuju nakon što u sebe unesete više alkohola no što vaša jetra može metabolirati. Što dulje treba jetri da razgradi alkohol, to će vam dulje biti zlo.

Ulogu igraju i promijene u vašem tijelu koje se događaju tijekom godina. Prirodno je da s godinama dobivate ekstra kilograme, a to je razlog zbog kojeg vam se mijenja razina dehidracije. Alkohol upija vodu iz vašeg tijela, a dehidracija dovodi do težih mamurluka.

Uz to, vaš mozak prolazi kroz promijene dok se približavate srednjim godinama. Ispijanje alkohola smanjuje vam proizvodnju ‘hormona za sreću’ endorfina i povećava razinu ‘stres hormona’ poput kortizola, a to zbog svega toga vam se povećavaju nuspojave dok se vaše tijelo pokušava oporaviti.

No, i bolje je da ne možete puno popiti što ste stariji, jer previše alkohola ima ozbiljne posljedice na vaše tijelo, pa i nije tako loša ideja da smanjite konzumaciju.

Važno je poznavati vlastite granice i piti sporo te uz alkohol piti i puno vode kako bi smanjili mogućnost da će vas iduće jutro ‘dočekati’ pakleni mamurluk.

Podijelite članak