Screenshot 3 34


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Da bismo zaštitili sebe, dvije maske bi možda mogle biti bolje nego jedna, i u tom smislu nekoliko američkih stručnjaka je iznijelo svoje mišljenje.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, uključujući potpredsjednicu Kamalu Harris i senatora Mita Romneyja, primijećeni su kako nose po dvije maske. Poznati američki epidemiolog Anthony Fauci je preporučio da Amerikanci svakodnevno čine isto.

“Prava maska je ona koja se nosi konstantno preko nosa i usta, kad god ste u javnom prostoru”, rekao je Matt Binnicker, predsjednik Panameričkog društva za kliničku virusologiju, te je dodao da bi u ovom trenutku fokus trebao biti na tome, a ne na nošenju dvije maske.

“Tip i broj maski koje trebate zavisi od toga gdje ste krenuli”, ističe Josh Schiffer, profesor u Centru za istraživanje karcinoma Fred Hutchinson.

Također, naglasio je da je veoma važno da se na pravilan način zaštitite u okruženju gdje postoji veliki rizik od zaraze.

Schiffer preporučuje nošenje platnene maske prilikom šetnje psa, naprimjer, i nadogradnju na KN95, N95 ili dvostruku masku kada idete u kancelariju, supermarket ili bolnicu.

“Ako ih pravilno nosite, sve maske su učinkovite”, rekao je Lawrence Gostin, direktor O’Neill instituta za Nacionalno i globalno zdravstveno pravo na Univerzitetu Georgetown.

Ali materijal i prilagođavanje maske mogu napraviti veću razliku od broja maski koje nosite.

“Nošenje dvostruke maske je nedefinisano, jer ne znamo kakav je materijal ili oprema”, rekao je Gostin, napominjući da hirurške maske i KN95 štite bolje.