Portal 072info

Razmatrano stanje u poljopriredi

U zgradi Vlade ZDK jučer je održan sastanak premijera Zeničko-dobojskog kantona i ministra Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona na temu “Aktuelno stanje u oblasti poljoprivrede sa realizacijom zacrtanih ciljeva u 2015. godini i planovi za ovu oblast u 2016. godini”.

Premijer Miralem Galijašević je dao ocjenu isplate poticaja iz prethodnog perioda, naglasivši da je ova Vlada od predhodne Vlade naslijedila dug za poticaje u poljoprivredi u iznosu većem od 1.400.000 KM. U svom izlaganju premijer je istakao da je ovo pravi način i pravo mjesto za dogovore između predstavnika Kantona i predstavnika poljoprivrednih proizvođača te sugerisao da predstavnici poljoprivrednih proizvođača aktivno učestvuju u kreiranju Programa poticija u poljoprivredi za 2016. godinu sa sugestijama kao i primjedbama na Program poticaja u poljoprivredi za 2015. godinu.

Ministar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Himzo Smajić odao je priznanje predstavnicima poljoprivrednih proizvođača za kreiranje Programa za 2015. godinu ocijenivši da je uspješan Program i njihova zasluga a djelom i njihova odgovornost. Program poticaja u poljoprivredi za 2016. godinu treba, također, kreirati u saradnji sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača jer se to pokazalo kao dobra praksa.

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača pored pozitivnih ocjena Programa poticaja u poljoprivredi za 2015. godinu ponudili su nove prijedloge i sugestije za izradu Programa poticaja u poljoprivredi za 2016. godinu .
Udruženje poljoprivrednika predlaže Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da
ispita mogućnost da se tehnički osposobi budući Institut za zdravlje i sigurnost hrane za obavljanje ispitivanja kvaliteta mlijeka, te da se u Programu poticaja u poljoprivredi za 2016. godinu uvede poticaj za nabavku opreme kao i mogućnost uvođenja podrške za zasnivanje rasadnika jagodičastog voća.

Poljoprivrednici su predložili vraćanje poticaja za jednu junicu sa kantanalnog nivoa kao što je bilo prije 2013. godine i da inspekcijski organi u svojim kontrolama pored zadruga kontrolišu proizvođače mlijeka izvan zadruga te skraćivanje procedura za odobravanju gradnje objekata za poljoprivrednu proizvodnju i ravnomjerno tretiranje strateške proizvodnje.

rtvze.ba

Podijelite članak