Razmišljajte o razlazu s Dejtonom jer su osuđeni za genocid nagrađeni ovakvim uređenjem BiH

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić reagirao je na sve posljednje spekulacije o tome da se slovenački premijer Janez Janša uključio u priču o “mirnom razlazu BiH”, da je navodno dostavio Briselu “non paper”, kao i sve glasnije izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koje su na istom fonu.  

– Radovan Karadžić, kao politički vođa bosanskih Srba osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge teške ratne zločine. Biljana Plavšić, predsjednica entiteta RS, osuđena je na 11 godina zatvora za teške ratne zločine nakon što je iste priznala. Momčilo Krajišnik kao predsjednik NSRS-a osuđen je na 20 godina zatvora za teške ratne zločine. Ratko Mladić kao komandant vojske bosanskih Srba prvostepenom presudom osuđen je na doživotni zatvor za genocid i druge teške ratne zločine.

Presudom međunarodnog suda pravde u Hagu vojska i dijelovi policije bosanskih Srba osuđeni su da su počinili genocid… Trebalo bi puno vremena za potrošiti da se popišu svi oni koji su osuđeni za genocid i druge teške ratne zločine, a još više da se popišu oni koji nisu osuđeni i nikada neće biti. Nažalost! – kaže Salkić.

Gospodo iz Evrope, naše komšije i naši susjedi, poručuje on, “ako već razmišljate o Bosni i Hercegovini, razmišljajte o razlazu sa nametnutim dejtonskim uređenjem”.

– Osuđeni za genocid i teške ratne zločine, oni neosuđeni i njihovi sljedbenici nagrađeni su ovakvim uređenjem Bosne i Hercegovine. Samo su u Bosni i Hercegovini nagrađeni od strane “civiliziranog svjeta” oni koji su počinili genocid, a nositeljima evropskih vrijednosti se proglašavaju oni koji veličaju presuđene za genocid i udruženi zločinački poduhvat. Možda mi koji smo preživjeli genocid i udružene žločinačke poduhvate i ne razmumijemo te evropske vrijednosti? Zbog toga trebamo uvijek na pameti imati 1992. i 1995. godinu i odnos te Evrope prema onima koji su činili genocid i teške ratne zločine, ali i odnosa prema žrtvama.

Možda bismo i mi trebali promijeniti pristup, možda nas prihvate kao takve kad neće ovakve kakvi jesmo? – zaključuje Salkić.

IZVORFaktor.ba
Prethodni članakVremenska prognoza za naredne dane: Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend?
Sljedeći članakProvalili u vrtić pa zadrijemali, probudila ih policija