Portal 072info

Razočarani stanovnici razmišljaju o odlasku

6 138
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stanovnici goraždanskog naselja Dubište mjesecima nemaju vode kojom se napajaju iz susjednog Čajniča. Zbog ovog problema sve je više porodica koje, dvadesetak godina nakon povratka svojim kućama, razmišljaju da ponovo odu.

Roza Jevđević mjesecima je bez vode. Nije jedina, kaže, još dvadesetak porodica ima isti problem. Zbog toga je sve više onih koji razmišljaju da ovo mjesto napuste zauvijek.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Bolesni ljudi

– Jedna porodica je već odselila zbog nestašice vode. Ne može ovdje. Bolesni ljudi i moraju da se snalaze, da idu za boljim životom. A voda je glavna. Mi ne bježimo od toga da je plaćamo, ali da je imamo normalno – kaže Jevđević.

Ozren Krezović, nakon operacije koljena, nije u mogućnosti da vodu nosi s izvora. Zato apelira na nadležne u komunalnom preduzeću u Čajniču da malo „popuste“ ventil.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5
Gigović: Nekad dođe malo
Gigović: Nekad dođe malo

– Ima pola godine otkako nemamo vode. Nekad dođe malo, nekad je nema nikako, a sad je ta epidemija, pa nemaš ni da se umiješ ili ruke da opereš, a sve pričaju o higijeni. Mi moramo ići kilometar da vodu dovučeš, a sve penzioneri ovdje. Nekoliko puta smo išli u Čajniče i Novo Goražde, ali ništa – ističe Novica Gigović.

Edvin Džambegović, predsjednik Mjesne zajednice Zupčići, kojoj pripada i naselje Dubište, kaže da se dotok vode iz Čajniča zaustavlja na ventilu koji je postavljen na entitetskoj crti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Obećana sredstva

– Ovaj vodovod prolazi kroz tri općine Čajniče, Novo Goražde i završava u FBiH, u Goraždu. Voda ide slobodnim padom i nelogično je da stanovništvo nema vode. Znači, neko se igra vodovodom, odvrće i zavrće ventile kako hoće – smatra Džambegović.

Vodovod je na jednom dijelu i oštećen, a sredstva za njegovu sanaciju obećala je Gradska uprava Goražda. Do priključenja Dubišta na goraždanski vodovod potrebno je pronaći rješenje za dotok vode iz Čajniča kako dvadesetak povratničkih porodica zimu ne bi dočekalo u uvjetima u kojima bi život bio nemoguć.

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6