Razočaravajuće činjenice o trofeju Svjetskog prvenstva koje niste znali

Razočaravajuće činjenice o trofeju Svjetskog prvenstva koje niste znali

Postoje neke zanimljive, a možda i razočaravajuće, činjenice koje vjerovatno niste znali o trofeju Svjetskog prvenstva, piše Guardian.

1. Vjerovatno je šupalj
Profesor hemije Nottingham Univerziteta Martyn Poliakoff smatra kako bi trofej od zlata bio težak 70 kilograma zbog čega bi ga bilo iznimno teško nositi iznad glave, kao što to čine fudbaleri. Stoga, unutrašnjost mora biti šuplja.

2. Ne možete ga zadržati
Pobjednik ga može podići, slikati se s njim, ali kada proslava završi, fudbaleri nose doma jeftinu kopiju. FIFA zadržava trofej, vjerovatno zato što više ne vjeruje nikome jer je više puta bio ukraden.

3. Replika je samo pozlaćena
Pozlaćena kopija je još manje impresivna od originalnog (šupljeg) trofeja.

4. Nije original
Prvi trofej, originalno nazvan Victory, ali kasnije preimenovan u čast bivšeg predsjednika FIFA-e Julesa Rimeta, bio je napravljen od pozlaćenog srebra na kojem se nalazila Nika, grčka božica pobjede. Originalni trofej Jules Rimet Cup trajno su osvojili Brazilci 1970. godine – prva zemlja koja je tri puta pobijedila na Mundijalu.

5. A original je ukraden
Te 1983. godine, ukraden je sa svog postolja u Rio de Janieru. Vjeruje se da je istopljen i prodat. A 1966. godine je već također bio ukraden sa izložbe u Westminsteru, a pronađen ubrzo umotan u papir ispod neke ograde. Vjerovatno zbog toga, FIFA više ne vjeruje nikome.

6. Novi trofej težak više od 6 kilograma
Nakon 1970. godine, FIFA otvara konkurs za dizajniranje novoga trofeja, a izabran je model Italijana Silvija Gazzanige. Trofej je visok 36 centimetara, izrađen je od 18-karatnoga zlata i težak malo više od 6 kilograma (što potvrđuje prvu tezu da je šupalj). Podloga se sastoji od dva sloja poludragog kamenja.

7. Nema više mjesta
Obzirom da su na donjem dijelu ugravirane godine održavanja prvenstava i njihovi pobjednici od 1974. godine do danas, ovaj Trofej će se koristiti do 2030. ili 2038. godine, kada će na dnu nestati mjesta za upisivanje svih pobjednika.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE