77804A93 ECE5 4A5C 8739 AA669CF52D8D
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Nova vakcina protiv koronavirusa, koju je razvila njemačka kompanija CureVac, pokazala je u srijedu razočaravajuće rezultate padom ispod 50-postotnog praga učinkovitosti, koji su definirali neki regulatori.

Nade su bile velike za ispitivanje CureVaca, koji koriste mRNA tehnologiju sličnu onoj kao kod visoko učinkovitih vakcina Moderna i Pfizer-BioNTech. Međutim, konačna analiza koju je objavila kompanija, otkrila je da dvije doze pružaju 48 posto učinkovitost u sprečavanju koronavirusa.

CureVac, čija vakcina zahtjeva lakše skladištenje od ostalih vakcina mRNA, ističe korist za ljude od 18 do 60 godina. U toj dobnoj grupi ukupna učinkovitost iznosi 53 posto, s puno jačom zaštitom od umjerenih i teških slučajeva bolesti.

Implikacije na druge vakcine protiv mRNA bile su nejasne zbog ključnih razlika između vakcina CureVac i ranijih istraživanja. Ostale mRNA vakcine koristile su veće doze i također su sadržavala hemijske modifikacije RNA. Do sada su ostale mRNA vakcine zadržala učinkovitost protiv mnogih varijanti u stvarnom svijetu i laboratorijskim testovima.

Međutim, voditelji CureVac-a tvrdili su da rezultati odražavaju komplicirani kontekst u kojem je testirana njihova vakcina, s novijim fazama pandemije u kojima dominiraju varijante koronavirusa. Oni tvrde da nije bilo usporedivih kliničkih ispitivanja drugih vakcina mRNA, jer su te vakcine testirane prije nego što su se pojavile varijante.

“Nove varijante mogu biti razlog loše djelotvornosti, ali modificirane mRNA vakcine pokazala su dobru djelotvornost protiv sojeva”, napisao je Drew Weissman, naučnik sa Univerziteta u Pennsylvaniji.