Razorne poplave odnijele tri života, očekuje se pogoršanje vremenskih prilika

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Velike poplave na Novom Zelandu nastavile su se i danas nakon što su obilne kiše uzrokovale brojna klizišta, bujične poplave i zatrpavanje cesta.

Okland, najveći novozelandski grad s 1,6 miliona stanovnika, proglasio je vanredno stanjem nakon što je u petak doživio najkišovitiji dan u historiji, što je izazvalo poplave koje su ubile tri osobe. Još za jednom osobom se traga, saopćila je policija u nedjelju.

i na jugu, u okrugu Vaitomo , koji se nalazi oko 220 kilometara od Oklanda, proglašeno je vanredno stanje.

Očekuje se i pogoršanje vremenskih prilika u nedjelju i ponedjeljak za Sjeverni otok, uključujući Okland gdje su moguće jake grmljavinske oluje.

Policija pomaže u upravljanju saobraćajem i zatvaranjima cesta u toj regiji nakon što su obilne padavine prouzrokovale brojne odrone, poplave i štetu.

Premijer Kris Hipkins (Chris), koji je na dužnosti manje od sedam dana, letio helikopterom iznad Oklanda prije nego što je obišao domove pogođene poplavama. Posljedice poplava u gradu opisao je kao “bez presedana” u posljednje vrijeme.

Stanovnici Oklanda i okoline uputili su više od 2.000 poziva za pomoć i 70 evakuacija.

GODISNJICA
MARKETING