„Razred“, „Uzmi malo sna u šaku“ i čitanje priča za djecu prije spavanja za vikend na online repertoaru BNP Zenica

Podijelite vijest

Bosansko narodno pozorište Zenica u vrijeme izolacije pozorišnu umjetnost prezentira nizom online aktivnosti. Pored redovnog online repertoara sačinjenog od predstava koje se vikendom emituju na Youtube kanalu BNP Zenica već šest sedmica, aktivan je i projekat „Jutarnja selfie poezija“ koju po vlastitom odabiru interpretiraju glumice i glumci Bosanskog narodnog pozoišta Zenica i koja se emitira svaki radni dan od 9 sati, također, putem Youtube kanala. Publika koja prati online repertoar Zeničkog pozorišta, do sad je imala priliku da u okviru „Jutarnje selfie pozije“ gledaju Faketu Salihbegović-Avdagić, Roberta Krajinovića, Sabinu Kulenović, Adema Smailhodžića, Anđelu Ilić, Mugdima Avdagića, Erminu Nišić, Lanu Zablocki, Enesa Salkovića i Sašu Handžića. 

​U subotu od 11 sati putem Youtube kanala BNP Zenica, u okviru već redovnog online repertoara, bit će upriličeno online gledanje predstave za djecu „Uzmi malo sna u šaku“ u režiji Miroljuba Mijatovića, u izvedbi brojnih učesnika i učesnica koji su u to vrijeme pohađali Dramski studio Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Predstava je premijerno izvedena 11. maja 2008. godine.

​Isti dan od 19. 30 sati će biti upriličeno gledanje predstave „Razred“ prema tekstu Matijaža Župančića, u režiji Gorana Damjanca i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U predstavi igraju: Saša Handžić, Selma Mehanović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Enes Salković i Ištvan Gabor. Predstava je premijerno izvedena 27. februara 2013. godine. 

Predstave će na Youtube kanalu biti dostupne tokom vikenda. Linkovi predstava će biti dostupni i na Instagram i na Facebook profilu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a predstave će biti dostupne za gledanje tokom vikenda.

Pored navedenih aktivnosti, Bosansko narodno pozorište Zenica počinje sa novim online aktivnošću „Priče za djecu prije spavanja“. Naime, glumice i glumci Zeničkog pozorišta će čitati priče za djecu koje će biti emitovane putem Youtube kanala BNP Zenica svake nedjelje od 19.15 sati.