Portal 072info

Razriješen dužnosti konzul BiH u SAD


Predsjedništvo BiH održalo sjednicu na kojoj je prihvatilo opoziv generalnog konzula Bosne i Hercegovine u SAD Branka Pećanca

 Predsjedništvo BiH je danas održalo 63. vanrednu sjednicu, na kojoj je razmatran i prihvaćen opoziv generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Branka Pećanca.

Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus, te je s dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović) donijeta Odluka o razrješenju s dužnosti generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Branka Pećanca, javlja Klix.ba.

Pećanac je prouzrokovao “skandal”, nakon što je u SAD učestvovao u proslavi 9. januara koji se obilježava kao dan osnivanja Republike Srpske.

Predsjedništvo BiH je razmatralo status potjernice za generalom Vojske Republike Srpske Manojlom Milovanovićem i status potjernica raspisanih za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem.

Donesen je Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo pravde BiH da, u najkraćem roku, a u okviru svoje nadležnosti po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, i to naročito iz članova 13, 34 i 40 Zakona, te pravima BiH iz Rezolucije Generalne skupštine interpola iz 2010. godine, provede postupak i ostvari prava BiH na izjavljivanje prigovora u slučajevima predviđenim u tački 3 Rezolucije.

Donesena je Odluka o prihvatanju izmijenjenog teksta Zajedničke deklaracije o saradnji pri angažovanju naoružanih pratilaca leta, na letovima između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Podijelite članak