Portal 072info

Reagiranje Fonda za financiranje razgradnje NEK na izjavu Drljače

unnamed 19
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S obzirom da je na portalu www.072info.com dana 11. siječnja 2021. u članku pod naslovom „Miroslav Drljača: Zemljotresi u Hrvatskoj su upozorenje da se radioaktivni otpad ne skladišti na Trgovskoj Gori“ naveden niz netočnih informacija koje čitatelje mogu navesti na pogrešne zaključke, molimo vas da objavite ispravak netočnih navoda i insinuacija, na isti način na koji je objavljen i članak na koji se referiramo, te ga prenesete u cjelovitom obliku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Podsjećamo, u navedenom članku prenese su izjave načelnika općine Novi Grad Miroslava Drljače koje je dao za agenciju SRNA, a u kojem govoreći o postavljenim seizmološkim stanicama na lokaciji Trgovske gore kaže kako se ne može „očekivati da Hrvatska objavi relevantne podatke o seizmičkoj aktivnosti na lokaciji Trgovska gora“, što nije točno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Točno je da se sve relevantne informacije objavljuju redovito te su dostupne čitavoj javnosti. Naime, nakon što je u studenom 2020. godine na lokaciji Čerkezovac postavljena seizmografska postaja, koja je uključena u nacionalnu mrežu, rezultati mjerenja i očitanja sa seizmološke postaje su javno dostupni i objavljivani u slučaju zamijećenih potresa u najbržem mogućem vremenu. Tako je bilo i nakon potresa 28. i 29. prosinca 2020. godine. Uz izvještaje seizmografskih službi koji su javno dostupni, a u cilju detaljnog informiranja od strane naše ustanove napravljen je detaljan izvještaj nakon navedenih potresa s rezultatima zabilježenim na seizmološkoj postaji Čerkezovac. Izvještaj je 30. prosinca 2020. izradio Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je isto objavljeno 6. siječnja 2021. na web stranici www.radioaktivniotpad.org  u članku pod naslovom „Akceleracija u Zagrebu 2,43, a na Čerkezovcu 0,49 m/s2“.

Na istoj stranici objavljen je i iscpran izvještaj o stanju na samoj lokaciji na dan 30. 12. 2020. godine, prema kojem nisu zamijećena nikakva oštećenja na samoj lokaciji i objektima, a što potvrđuje kako je objekt siguran i pogodan za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada te da ne postoji opasnost za lokalno stanovništvo, kako u Republici Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Smatramo kako nema razloga za neargumentirano i senzacionalističko uzbunjivanje javnosti, a mi kao ustanova ćemo nastaviti transparentno, istinito i jasno informirati javnosti te sve zainteresirane dionike.   

direktor Fonda Hrvoje Prpić, dr. med., MBA

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME