Portal 072info

Reagovanje Advokatske komore Zenica zbog napada na advokaticu

Povodom napada koji se desio dana 11.05.2016. godine oko 16,30 sati u Jajcu, u kojem je naša kolegica, advokat Delisa Madžo iz Jajca, zadobila teške tjelesne povrede, Regionalna advokatska /odvjetnička  komora Zenica izražava svoje žaljenje, te najoštrije osuđuje ovaj čin kao bezuman, podmukao i kukavički napad na osobu advokata, člana naše Advokatske komore, koja obavlja advokatsku djelatnost od 1991. godine.

Svi članovi Advokatske komore i kolege advokati zgroženi su napadom na našu cijenjenu kolegicu Delisu Madžo i izražavaju zabrinutost obzirom da je ovo još jedan u nizu napada na advokate.

Stoga očekujemo i zahtjevamo od svih nadležnih organa i institucija da poduzmu sve u cilju otkrivanja , pronalaska i identifikovanja učinioca počinjenog krivičnog djela, te efikasno i brzo procesuiranje i kažnjavanje po Zakonu.

Ovo posebno iz razloga što advokati obavljaju tešku i odgovornu profesiju u kojoj su nezaštićeni i faktički i prema zakonskim propisima, s obzirom na već nekoliko počinjenih napada na ličnost i imovinu advokata, a od kojih neki nisu rasvijetljeni ni do danas. Posebno pominjemo slučaj  tragičnog napada koji se desio u februaru 2015. godine,  u kojem je smrtno stradala naša kolegica Jasmina Koričić, advokat iz Bihaća.

Stoga Advokatska komora upućuje apel da se poduzmu sve mjere u rasvjetljavanju  predmetnog događaja  i sprečavanju budućih sličnih slučajeva napada na advokate i druge članove pravosudnog sistema, a sve  s ciljem  zaštite života i integriteta svih članova društva i osiguranja normalnog i civilizovanog okruženja i uslova rada i življenja.

Podijelite članak