AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport

Povodom saopćenja neformalne grupe građana „Za Čelik“, želim istaknuti svoje razočarenje nepoznavanjem problema sa kojim se susreće najveći broj njihovih sugrađana.
Insistiranje na reprogramu, kojeg podržavam i na kojem sam kao navijač Kluba prvi radio još početkom 2016. godine, a da se prethodno ne uspostavi legalan, legitiman i kadrovski kvalitetan Upravni odbor NK Čelik, nije put kojim Klub treba da ide.
Grad koji ima najveći broj nezaposlenih ljudi, koji ima na hiljade socijalno ugroženih građana, grad kojem se pokušava uskratiti normalno zagrijavanje u zimskim mjesecima i snabdijevanje pitkom vodom u budućnosti, grad u kojem se više troši na ishranu pasa lutalica nego na gladne sugrađane itd., treba znati šta će i kome, kao i u kolikom iznosu reprogramirati! Transparentnost je nešto čega nije bilo i čiji izostanak je između ostalog doveo do ove dubioze. Zato cijenim da građani Zenice trebaju znati koje klub zadužio milione, kome je sve Čelik dužan, ko su oni koji ne žele otpisati svoja potraživanja, odnosno kome ćemo dati njihove – građanske novce.
Gospodo iz neformalne grupe građana, zar nije normalno da Grad Zenica kao najveći i čini se jedini sponzor NK Čelik, ima informaciju šta će reprogramirati, kome i koliko dati novca ovdašnjih poreskih obveznika!?
Ako želite sa mnom razgovarati na temu reprograma, a ponavljam vam, da ste svoju ideju “jedan član – jedan glas” realizovali zahvaljujući tome što su Zeničani 02. oktobra 2016. godine Fuadu Kasumoviću ukazali povjerenje da upravlja našim zajedničkim budžetom, onda NK Čelik treba izabrati legalne klupske organe. Samo demokratski izabrana i legalna uprava NK Čelik će Gradskom vijeću i Gradonačelniku predložiti plan reprograma. Na osnovu tog dokumenta, Grad Zenica će znati šta može i šta će uraditi po pitanju reprograma. Konačno, Gradsko vijeće i Gradonačelnik će o ovoj ozbiljnoj temi, od koje zavisi opstanak Čelika ali i drugih sportova u našem gradu, pa i mnoštva socijalno ugroženih porodica, razgovarati samo sa legalnim i legitimnim predstavnicima Skupštine i Upravnog odbora NK Čelik.
U nadi da će se to što prije desiti i da ćemo pravovremeno početi razgovore na ovu važnu temu, želim svoje sugrađane i navijače NK Čelik informisati, kako se među mnoštvom krivih navoda koje slušamo ovih dana od raznoraznih “spasilaca” Čelika, potkrala i ona koja govori o tome koliko je Grad Zenica uplatio za osiguranje licence za Čelikovo takmičenje. Kako se može vidjeti u dokumentima koji su prilog moje reakcije, Gradonačelnik Fuad Kasumović potpisao je samo u maju dva zaključka, kojim se na molbe iz NK Čelik za dobijanje licence od 03. maja 2017. godine odgovorilo uplatom 70.000 KM, odnosno 23. maja 2017. godine uplatom 77.000 KM. U oba slučaja u zahtjevima se spominjala hitnost uplate zbog licenciranja, što znači da je za licenciranje iz gradskog budžeta uplaćeno 147.000 KM.
I na kraju vas iz neformalne grupe građana, želim podsjetiti da Fuad Kasumović ispunjava svoja obećanja, u što ste se vi među prvima uvjerili obzirom da ste upravo mojom pobjedom na proteklim izborima, dobili priliku ući “u svetinju” koja je 25 godina bila u raljama politike koja je Čelik dovela do prosječakog štapa. Tu i takve politike Gradonačelnik Fuad Kasumović želi iskorijeniti sa Bilinog polja i Čelik na upravljanje dati onima koji znaju i koji ga vole.

Vas molim, da se prestanete baviti politikanstvom, da budete odgovorni prema našem Čeliku koji do danas ima 800 članova ali i svojim sugrađanima, njih preko 120.000 koji imaju pravo voljeti i trenirati košarku, rukomet, atletiku, tenis, karate, odbojku, boks i ostale sportove, i imaju pravo na tuđu njegu, boračke naknade, jedan obrok u narodnoj kuhinji….

Želim pomoći Čelik, dokazao sam to djelima, a ne pričom poput mnogih. Međutim, kao odgovoran čovjek i Gradonačelnik svih Zeničana, od Lašve do Topčić Polja i od Babina do Šerića, podsjećam vas da u mnogim mjestima trebaju putevi, rasvjeta, da imamo naselja bez pitke vode i kanalizacije, da u gradu imamo udarne rupe, zbog čega se moramo odgovorno ponašati prema novcu kojeg su nam građani dali na upravljanje.