REAKCIJA KASUMOVIĆA NA PAMFLET SDA: Mišljenje nije pravno obavezujuće!

0EA6D708 DE7A 49BE AC4E E25252A47429
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

S obzirom na novi pamflet koji je danas medijima dostavila Stranka demokratske akcije (SDA) Zenica, dužan sam još jednom objasniti trenutnu situaciju u kojoj se nalaze svi domovi zdravlja u našoj zemlji! Očajna SDA, koja smišlja saopćenja, bolje rečeno “zbunjenja za javnost”, trebala bi znati da je naša država upravo u situaciji gdje jeste jer su njihovi kadrovi godinama unazad međusobno talili pozicije dok nisu riješili osnovna egzistencijalna, pa ni pitanja zdravstvene zaštite stanovništva što se ispostavilo i dokazalo u slučaju medicinskog kisika za ustanove primarne zdravstvene zaštite kojeg nema ko isporučiti u BiH. 

Naime, odgovor koji smo dobili od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kojeg potpisuje trenutni direktor Aleksandar Zolak, u kojem se iznosi mišljenje da se “medicinski kiseonik odobren da se koristi u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa može koristiti sa stručnog stanovišta i u zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa zdravstvene zaštite”, ne predstavlja rješenje doneseno u upravnom postupku koje bi obavezivalo prvo Agenciju, a potom i svaku drugu osobu u prometovanju ili nabavci lijekova, pa tako i domove zdravlja. Ne samo da nije obavezujuće, potpuno je konfuzno i neprecizno, te ne garantira da Agencija preuzima odgovornost ukoliko ustanove primarne zdravstvene zaštite budu nabavljale kisik od “Messera” i ne oslobađa eventualne odgovornosti domove zdravlja u slučaju pokretanja prekršajnih ili krivičnih postupaka. 

Izneseno mišljenje je stav trenutnog direktora Agencije, što ne znači da će Agencija ostati kod tog mišljenja ukoliko dođe do promjene u rukovodstvu Agencije. Mišljenje, dakle, nije pravno obavezujuće.

Jedini izlaz iz ove situacije je izdavanje ili donošenje novog Rješenja od Agencije kojim će firmi “Messer” ili nekoj drugoj, izdati odgovarajuće rješenje za prometovanje medicinskim kisikom ustanovama primarne zdravstvene zaštitite.

U ovoj situaciji nemamo izbora nego nabavljati taj isti kisik koji nabavlja i Kantonalna bolnica Zenica jer se i gore, baš kao i u “Domu zdravlja” Zenica, liječe ljudi! To je, pravno sagledavajući, krajnja nužda, međutim, sve s ciljem zaštite građana i njihovih života. Također, “Dom zdravlja” Zenica neće dozvoliti da neko umre zbog još jednog primjera nesređenosti države i nesposobnosti kadrova, jer, ironično, ne postoji Rješenje za prometovanje medicinskim kisikom ustanovama primarne zdravstvene zaštite. 

Uz svo dužno uvažavanje institucije Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, ne želeći vršiti pritisak na njihov rad, pozivamo ih da ne vrše selektivne istrage i primjenu zakona, nego da provjere sve domove zdravlja u kantonu i ispitaju na koji način su i od koga nabavljali medicinski kisik. 

Dizanje prašine oko zeničkog “Doma zdravlja” ništa je drugo, nego čisto politikanstvo, posebno jer je Selvedina Sarajlić Spahić (SDA), bivša direktorica “Doma zdravlja” Zenica, godinama unazad medicinski kao i nemedicinski kisik nabavljala od iste firme (“Istrabenz plini” d.o.o. Zenica) od koje je to učinila i nova direktorica Mersija Kasumović u martu mjesecu kada je izvršena posljednja nabavka medicinskog kisika. 

Dok su ugroženi životi svih građana, zeničkoj SDA je očigledno interesantnije pisati saopćenja i pamflete, umjesto da su jednom stali na stranu građana i pozvali nadležne da čim prije riješe bezizlaznu situaciju u kojoj se nalaze svi domovi zdravlja u BiH!

GODISNJICA
MARKETING