Portal 072info

Reakcija na sporazum Bahreina i Izraela, Palestina povukla ambasadora

42 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) smatra da je Bahreinsko-izraelska normalizacija veza “još jedan izdajnički udar palestinskom pitanju”.

Član Upravnog odbora PLO-a Vasil Abu Yusuf rekao je da je ovaj sporazum o normalizaciji s Bahreinom, drugom arapskom državom, još jedan izdajnički udarac palestinskom pitanju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Abu Yusuf je rekao da je Palestinska vlast opozvala svog ambasadora u Manami nakon što je postignut sporazum o normalizaciji. Kako je kazao, stav koji su zauzeli prema Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijedi i za druge zemlje koje se dogovore sa Izraelom. 

– Proces normalizacije čini ove države partnerima u ‘dogovoru stoljeća’, koji je napad na naš narod”, rekao je glasnogovornik Hamasa Hazem Qasim. Portparol Davud Shihab rekao je da je ovaj sporazum novi i očekivani politički kolaps nakon pokroviteljstva Arapske lige. Mišljenja je da sporazum odražava američko tutorstvo nad Bahreinom, čiji kralj i vlada djeluju po američkom nalogu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) još jedna zaljevska država, Bahrein, postigla sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom. Najnoviji sporazum finaliziran je tokom telefonskog poziva izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i kralja Bahreina Hamada bin Isa Al Khalife, navodi se u zajedničkoj američko-bahreinsko-izraelskoj izjavi koju je na Twitteru objavio Donald Trump. 

– Uspostavljanje direktnog dijaloga i veza između ova dva dinamična društva i napredne ekonomije nastavit će pozitivnu transformaciju na Bliskom istoku i povećati stabilnost, sigurnost i prosperitet u regiji – navedeno je u izjavi. Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael su 13. avgusta saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)