Portal 072info

Reakcija privatnih priređivača igara na sreću na intervju Mehmedovića

Reakcija privatnih priređivača igara na sreću na intervju Šemsudina Mehmedovića prenesen na portalu 072.info.com 13.08.2018. godine

Poštovani gospodine Šemsudine Mehmedoviću, u Vašem intervjuu kojeg je web portal Oslobođenje.ba objavio, a portal 072info.com prenio 13.08.2018. godine pod naslovom “Šemsudin Mehmedović: Zna se da kladioničari finansiraju HDZ”, iznijeli ste gomilu laži i netačnih informacija kojima ste potvrdili opredijeljenost Vaše stranke (SDA) na uništenje legalnih domaćih priređivača igara na sreću, na šta ne možemo ostati bez odgovora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Koristiti termin “kladioničarski lobi” za legalne firme koje upošljavaju preko 5.000 Vaših sugrađana i sugrađanki krajnje je degutantno čak i iz redova Vaše stranke, odakle su naše radnike i radnice ne tako davno uspoređivali s narkomanima i prostitutkama (Fadil Novalić, 16.09.2016.). Stoga Vas podsjećamo, taj isti “kladioničarski lobi” je u prvih šest mjeseci ove godine u budžet Federacije BiH, gradova i općina uplatio 52 miliona KM poreza, naknada, doprinosa te ostalih direktnih poreza, taksi i slično, dok istovremeno Vaše državne firme državi duguju preko milijardu i po KM poreza.

Podsjećamo Vas, a i javnost, da je ovu priču oko navodnog “uvođenja u red kladionica i njihovog dodatnog oporezivanja” započeo prije više od dvije godine Vaš generalni sekretar Amir Zukić, kojem se danas, zajedno sa Asimom Sarajlićem i drugima, sudi za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim poduzećima. Kako je Dnevni Avaz objavio 11.01.2011. godine, Vaš Asim Sarajlić je u decembru 2010. prisustvovao otvorenju kasina “El Casino” kojeg su zajedno otvorili austrijski Novomatic i Lutrija BiH. Treba li nas, stoga, čuditi što svi prijedlozi zakonskih rješenja koji zadnjih godina dolaze iz SDA podrazumijevanju da se kod domaćih kladionica oporezuju i uplate i dobitci, a kod automata kakvih je preko 1.500 Novomatic postavio u Lutriju BiH ne oporezuju ni uplate ni dobitci?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vaša tvrdnja da “kladioničarski lobi” financira politiku HDZ-a isprazna je politička demagogija pomoću koje pokušavate prikupiti jeftine političke poene pred nadolazeće izbore na kojima Vaša stranka opasno “visi”. Privatne kladionice ne financiraju nijednu stranku. Privatne kladionice nisu Lutrija BiH, koja je glavni financijer politike SDA i kojoj je zbog veze sa SDA dopušteno da, protivno Zakonu o fiskalnim sistemima, nema fiskalnu kasu niti u jednoj svojoj poslovnici, dok privatne kladionice moraju imat i imaju u svakoj.

Za ostvarenje svojih podlih ciljeva spremni ste iskoristiti sve, pa čak i one koji su branili BiH. Demobilisanim ste borcima obećali novac od dodatnog oporezivanja kladionica, iako znate da kladionice ne bi preživjele namete koje im želite uvesti. Tako biste za osobni profit, osim legalnih domaćih firmi i 5.000 radnih mjesta, žrtvovali i demobilisane borce koji bi ostali bez primanja, a Federaciju BiH biste doveli na rub kolapsa ostavivši je bez 200 miliona KM godišnje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na kraju, javno Vas prozivamo, odgovorite narodu, zašto Vaša zakonska rješenja za oporezivanje igara na sreću predviđaju 10% poreza na uplate i 10% poreza na dobitke u domaćim kladionicama, a 0% poreza na uplate i 0% poreza na dobitke na Novomaticovim aparatima u FBiH? Je li politika SDA uvođenje reda ili uništavanje domaćih kladionica radi pogodovanja Novomaticu, s kojim ste odavno započeli “ljubavnu vezu”?

PRIVATNI PRIREĐIVAČI IGARA NA SREĆU IZ FEDERACIJE BIH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME