Reakcija Sindikata državnih službenika FBiH povodom objave o uposlenici KPZ-a Zenica

kpz
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon što je jučer na portalu Klix.ba objavljeno da je uposlenica KPZ Zenica ukrala pola miliona KM iz sindikalne kase, reagirali su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

Ističu kako u cilju preciznih i tačnih informacija te demantija navode da nije tačno da je uposlenica KPZ Zenica povjerenica Sindikalne organizacije, već da je povjerenik Sindikalne organizacije kazneno-popravnih zavoda u FBiH Kemal Arnaut, kao i da je to javno objavljena informacija na službenoj web stranici Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

ČITAJ JOŠ:  Regionalno interaktivno edukativno druženje mladih u džematu Klopče

U vezi navoda da je uposlenica KPZ Zenica i povjerenica Sindikalne organizacije te utanove pronevjerila 500.000 KM zajedničke kase naglašavaju kako je sindikalna organizacija organizacioni dio pravnog lica, Samostalnog sindikata te da je ista registrovana u skladu sa zakonom, sa jedinstvenim izvedenim identifikacionim brojem i ima račun organizacionog dijela u ovlaštenoj organizaciji (banci) prema kojem obavlja registrovanu djelatnost te da na računu sindikalne organizacije nema uplata ni isplata koje se odnose na pomenutu kasu.

Dematirali su i navod da je “nestao novac iz zajedničke kase KPZ Zenica” te da se “radi o kasi uposlenika te institucije koji su članovi sindikata”.

ČITAJ JOŠ:  DIVNE VIJESTI: Zenica bogatija za osam beba

“Nije tačno da se radi o sindikalnoj kasi, jer sindikalne organizacije nemaju takvu registrovanu djelatnost, niti mogu obavljati poslove kreditiranja. Pomenuta kasa nije sindikalna kasa. Članovi sindikata mogu biti dobrovoljni članovi bilo kakve druge organizacije ili udruženja”.

Na navod da se “za pronevjeru novca saznalno nakon što povjerenica sindikata nije podnijela izvještaj, poslije čega je direktor KPZ-a Redžo Kahrić pozvao svoje pomoćnike, povjerenicu i predsjednika sindikata tražeći da mu se objasni šta se događa”, istakli su:

ČITAJ JOŠ:  Zenička inspekcija u januaru izrekla kazne od 37.905 KM

“Predsjednik sindikalne organizacije pozvan je u svojstvu predstavnika radnika, a ne u svojstvu predstavnika sindikalne organizacije. Navedeno se ne dovodi u kontekst rada sindikalne organizacije, niti ima ikakvu povezanost sa Sindikatom, niti sindikalnom organizacijom”.

Ističu kako zbog izrazito dobre saradnje i socijalnog dijaloga sa rukovodstvom KPZ-a Federacije BiH i sindikalnih organizacija Sindikata, ne žele da se nanosi šteta ugledu u radu istih.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING