Portal 072info

Reakcija Sindikata zbog vakcina: Ovo je nedopustivo, nema opravdanja

covid bolnica koronavirus doktor epa 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sindikat doktora medicine i stomatologije FBiH (SSSDMiSFBiH) upozorio je nosioce izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa da više nema vremena za gubljenje, kad se radi o procesu vakcinacije protiv koronavirusa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Danas ćemo uputiti zahtjeve za hitan sastanak, nadležnim entitetskim i kantonalnim ministrima zdravstva, da bi se taj problem prevazišao. Sindikat doktora spreman je da, u okvirima svojih mogućnosti, materijalno doprinese nabavci vakcina za sve, saopćeno je iz ovog sindikata.   

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U saopćenju za javnost Savez poručuje da će pokušati stupiti u kontakt direktno s proizvođačima koji imaju odobrenje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ili regulatornih agencija EU i Sjedinjenih Američkih Država, u nastojanju da se postigne dogovor o interventnom uvozu vakcina’. 

“Svjesni smo činjenice da samostalno to ne možemo osigurati, ali i ovom prilikom apelujemo na državu, entitete i kantone da se uključe, da (u sinergiji sa Sindikatom doktora) osiguramo nabavku vakcina. Kao doktori, ali i uime svih zdravstvenih radnika, poručujemo da su nam hitno potrebna snažna oruđa za borbu. Najsnažnije koje imamo je vakcina. Upravo vakcina znači život, vraćanje u normalnost”, navodi se u saopćenju. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako podsjećaju, proces vakcinacije je počeo u cijelom svijetu, pa i regiji.

“Država BiH, kao ni njeni entiteti praktično nemaju do kraja izrađen ni plan vakcinacije. Ono što nas plaši je nedopustivo kašnjenje u nabavci vakcina. Nijedan izgovor, koji ovih dana slušamo od kantonalnih i entitetskih vlada, nije opravdan. Nema opravdanja za nečinjenje, predaju i malodušnost”, dodaje se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istaknuto je i da je u toku finaliziranje prijedloga zakona o reprezentativnosti sindikata u FBiH, koji priprema Federalno ministarstvo rada i socijalne politike te Federalna vlada. 

“Iako smo imali obećanja da će prijedlog zakona biti usvojen na sjednici Federalne vlade do kraja 2020. godine, to se nije desilo. Zahtijevamo od Federalne vlade da navedeni prijedlog zakona usvoji i pošalje Parlamentu na dalje postupanje jer se radi o tekstu koji je već dobio neophodne saglasnosti i doktorima omogućava da konačno riješe sve nedoumice oko budućnosti i uloge koju doktorski sindikat treba da ima u socijalnom dijalogu. Iskreno se nadamo da će Federalna vlada, u narednih nekoliko dana, pokazati razumijevanje i konačno dovršiti posao koji se od nje očekuje”, piše u saopćenju ovog sindikata. Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME