Reality program ostaje tokom dana uz tehničku zaštitu

Od usvojenih izmjena dosadašnjih propisa RAK izdvaja izmjene u vezi sa uvođenjem definicija reality i pseduoreality programa, što je regulisano u Članu 10 Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija

Vijeće Regulatorna agencije za komunikacije usvojilo je još u decembru prošle godine set pravila iz oblasti emitovanja, koja su objavljena u „Službenom glasniku BiH“ broj 03/16 od 19. januara 2016., te su od danas i zvanično na snagu stupila nova pravila i kodeksi o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

Ovaj set pravila obuhvata sljedeće:

– Kodeks o komercijalnim komunikacijama
– Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija
– Pravilo 77/2015 o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga
– Pravilo 76/2015 o pružanju medijskih usluga radija

Od usvojenih izmjena dosadašnjih propisa Agencija izdvaja izmjene u vezi sa uvođenjem definicija reality i pseduoreality programa, što je regulisano u Članu 10 Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija.

U ovom članu se precizira:

Copy

“Reality programi i pseduoreality programi će biti emitovani samo u periodu između 24:00 i 06:00 sati. Ovo ograničenje se ne primjenjuje na sadržaje koji se prikazuju uz tehničku zaštitu, kao ni na audiovizuelne medijske usluge na zahtjev”.

Time je i zvanično u Bosni i Hercegovini zaustavljen užas na malim ekranima koji se gotovo cjelodnevno emituje putem pojedinih televizijskih stanica.

Nova pravila i kodeksi dostupni su na web stranici Regulatorne agencije za komuniciranje.

Prethodni članakKošarkašice Čelika bolje od Koraća (FOTO)
Sljedeći članakU subotu „Pješačenjem do zdravlja – Svi na Smetove”