Rebalans budžeta u pripremi

RMKZENICA072INFO

Vlada Zeničko dobojskog kantona razmatrala je na sjednici i radnu verziju rebalansa ovogodišnjeg budžeta. Pomenuti rebalans je bio neminovan zbog finansijske dubioze,te obaveza koje svakodnevno pristižu. 

Munib Husejnagić, premijer Zeničko dobojskog kantona je u izjavi za RTV Zenica istakao da je već razriješen radni materijal rebalansa budžeta u više verzija i primjeraka, i time su ministrima date sve smjernice da se uklope u realne okvire. Razmatra se opcija kreditnog zaduženja kod banaka ili emisiji vrijednosnih papira kako bi se sanirala finansijska dubioza, dodao je premijer Husejnagić. Ipak, rrebalans budžeta bit će iznova razmatran i razriješen, kako je najavljeno već naredne sedmice kao jedina tačka prije nego dođe na Vladu. 

Ono što je poručio premijer Husejnagić jeste da svi budžetski korisnici moraju raditi na uštedama. Ono na što svi trebaju zaboraviti su neracionalna trošenja, u šta se uključuje i rad komisija. Premijer Husejnagić je dodao da još nije razmatrana odluka o isplati regresa budžetskim korisnicima. „U ovom trenutku ne može se reći ni da će biti ni da neće,pri čemu još nismo spremni za donošenje odgovarajuće odluke o tome“, istakao je premijer. 

Vlada je razmatrala i dvije odluke koje se odnose na deblokadu kreditno garancijskog fonda koji se realizuje preko Biznis servis centra ZDK, odnosno Investiciono-komercijalne banke Zenica,a čija sredstva iznose oko 800 hiljada konvertibilnih maraka,namijenjenih razvoju privrede.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS