Rebalansom budžeta podstaći razvoj privrede

Rebalansom budžeta podstaći razvoj privrede

edf3c19e4238ac00827849d298e6f1f9_XL

Slabiji priliv prihoda u budžet kantona kao i rast obaveza po raznim osnovama bili su razlogom da se Vlada Zeničko-dobojskog kantona odluči za rebalans ovogodišnjeg budžeta čiji je prednacrt razmatran na sjednici u petak, 30. avgusta ove godine. Razmatrano je više verzija budžeta, među kojima i kreditno zaduženje , ili emisija vrijednosnih papira to bi bila značajna pomoć za  konfiguriranje  budžeta  tako da bude dijelom i razvojni, a ne da služi samo za podmirenje osnovnih funkcija Kantona. 

Ministarstvima se i dalje nalaže maksimalna racionalnost i štednja u stvaranju bilo kakvih finansijskih obaveza, a svim budžetskim korisnicima je preporučeno da se kontinuirano pridržavaju mjera štednje. Inače, fokus aktivnosti Vlade u ovom trenutku je na reaktiviranju svih instrumenata poticanja veće privredne proizvodnje, a jedan vid pomoći bit će osiguran i putem ponovnog aktiviranja Kreditno- garancijskog fonda Vlade koji se realizuje preko Biznis servis centra Kantona.U tom smislu, na protekloj sjednici donesena je Odluka o potpisivanju Aneksa Ugovora o pružanju usluga kreditiranja preduzeća putem Investiciono-komercijalne banke te je posebnim zaključkom zadužen Biznis servis centar za realizaciju ovih aktivnosti. 

Na ovoj sjednici usvojen je Prijedlog zakona o pravobranilaštvu koji je sačinilo Ministarstvo pravosuđa i uprave, koji je prethodno prošao javnu raspravu iz koje su prihvaćeni pojedini prijedlozi i sugestije. Konačan prijedlog ovog Zakona bit će ponuđen na raspravu i usvajanje  na jednoj od narednih sjednica Skupštine Kantona. Pored toga, Vlada je dala i ovlaštenje resornoj ministrici da potpiše ugovor o izradi projektne dokumentacije za izgradnju odjeljenja Općinskog suda Visoko u Olovu, a sredstva za ovaj projekat bit će obezbjeđena iz evropskih IPA fondova čime će biti rasterećen budžet Kantona namijenjen za ove svrhe. 

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Vlada je usvojila Izvještaj o namjenskoj potrošnji sredstava u prvom polugodištu ove godine. Prema podacima iz ovog Izvještaja,najviše novca od 12.838.000 KM utrošeno je na porodilje (blizu četiri miliona KM), smještaj u ustanove socijalne zaštite 2,2 miliona KM, za civilne žrtve rata (1,6 miliona KM), za pomoć i njegu drugog lica (1,3 miliona KM) te dječiji dodatak (1,9 milion KM).

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS