Rebalansom do većih podsticaja privredi, poljoprivredi i zapošljavanju

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

4cd5973a7c2085986240cae9b1f23d5c_XL

Na danas održanoj sjednici Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je izmjene i dopune budžeta Kantona za 2013. godinu. Tako će ovogodišnji budžet, umjesto 272.940.700 KM iznositi 290.784.280 KM čime će prihodovna strana biti uvećana za 17.843.580 KM, a rashodovna za 11.778.669 KM. Povećanje prihodovne strane bit će realizirano putem emisije obveznica u iznosu od 50 miliona KM, što će omogućiti da se povećaju podsticaji privredi i daljnjem zapošljavanju, a što predstavlja i realizaciju zaključaka Ekonomsko-socijalnog vijeća kao i razgovora sa sindikatima. Bit će uvećani i podsticaji u oblasti poljoprivrede, čime će biti udovoljeno zahtjevima poljoprivrednika s područja ovog Kantona. Izmjenjeni budžet obezbjedit će također i povećanje transfera za razne vidove socijalne zaštite za skoro tri miliona KM, ali i dodatna sredstva za finansiranje prava iz oblasti boračke zaštite, čime će postojeći iznos od  9,2 miliona KM u budžetu za branilačku populaciju biti uvećan za 3,5 odsto. Potom, e biti omogućeno i povećanje sredstava za isplatu pravosnažnih sudskih presuda po osnovu kolektivnih ugovora,zatim dodatna ulaganja u Kantonalnu bolnicu Zenica kao i izgradnju novih cesta i mostova na području Kantona. Pomenute izmjene i dopune budžeta bit će po hitnom postupku upućene u skupštinsku proceduru.

Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša izradilo je, a Vlada danas usvojila Prijedlog zakona o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša i Nacrt zakona o zaštiti od buke koji će biti upućeni u daljnju skupštinsku proceduru. Na ovoj sjednici Vlade, usvojene su i izmjene dva postojeća zakona: o pripadnosti javnih prihoda na području Kantona i o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom.  Izmjene oba zakona bit će upućene u daljnju skupštinsku proceduru.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede donesena je Odluka o ponovnom davanju saglasnosti za provođenje procedure dodjele koncesije za izgradnju male hidroelektrane „Pepelari „na Pepelarskoj rijeci i usvojene mjere za prevazilaženje postojećeg stanja u pogledu šumskih krađa. Ministarstvo zdravstva je predložilo,a  Vlada usvojila Izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za prvih šest mjeseci 2013. te Program provođenja jesenje faze sistematske deratizacije,dezinsekcije i dezinfekcije na području Kantona.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, danas je donesen set odluka o trajnom stambenom zbrinjavanju članova boračke populacije, pa su tako odobrena sredstva u iznosu od 5.000 KM Zubejdi Rožajac i 6.000 KM Zekiji Saletović,udovicama poginulih branilaca, po 7.000 KM Omeru Fazliću i Asifu Omeroviću, demobilisanim borcima te 25.000 KM Azemini Spahić, majci poginulog branioca, svi iz Zavidovića.
U svrhu povratka, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice je predložilo,a Vlada odobrila  500 KM za priključak na vodovodnu mrežu povratnici u Maglaj Anuški Simić i 1.748 KM za priključak na elektro mrežu povratniku u Olovo Rešadu Kadriću, te 5.000 KM kantonalnom Crvenom križu. Na kraju, imenovana je Radna grupa za izradu prijedloga Kriterija i mjerila za sklapanje vansudskih nagodbi na teret budžeta Kantona.