Reditelj Dino Mustafić: Ne smije se olako prelaziti preko prijetnji ratom

2 16
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zlokobne poruke koje dolaze od lidera etničkih partija u BiH o mogućim novim sukobima vrlo su opasan indikator za međunarodnu zajednicu, kaže u razgovoru za “Avaz” bh. reditelj Dino Mustafić. Njenu šutnju na takvu retoriku smatra greškom.

– Tu prije svega mislim na skandalozno ponašanje, koje ima elemente iracionalnoga, neuračunljivoga, uvredljivoga i neprimjerenog diplomatskom jeziku, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji koristi svaku priliku da na dnevnoj razini govori o secesiji RS, za koju svi jako dobro znamo da nije moguća bez oružanog sukoba. S druge strane, postoji i odgovornost onih koji sebe nazivaju probosanskim liderima, partijama ili bloku da se na adekvatan način odgovori na ovakve prijetnje – kaže Mustafić.

ČITAJ JOŠ:  Dino Mustafić: Era patetičnih majskih govora je prošla

Diplomatska ofanziva

Odgovor bi trebala biti jasna diplomatska ofanziva, kako bi se zaustavilo ovakvo ponašanje predsjednika SNSD-a.

 – Naravno da Dragan Čović, politički brat blizanac Milorada Dodika, ovu situaciju koristi za pozicioniranje HDZ-a a ne pitanje hrvatskog naroda. Jasno je da Čović u ovakvoj političkoj krizi vidi priliku da izvrši pritisak za ustupke koji bi išli na štetu izbornog zakona, koji bi morao da sprovede presude Suda u Strazburu i da izjednači sve građane pred zakonom, da imaju pravo da budu birani na bilo kojem dijelu BiH, bez obzira na svoju etničku pripadnost – dodaje Mustafić.

ČITAJ JOŠ:  U BiH skuplja struja nego u državama gdje ju izvozimo

Poznati bh reditelj pod diplomatskom ofanzivom podrazumijeva jasnu inicijativu, jasnu političku artikulaciju kako postepeno izaći iz ovakve situacije. Mustafić upozorava da nije pametno.

Prijetnje ratom

– Ne smije se olako, ležerno ilil volšebno prelaziti preko prijetnji ratom, ne samo zato što su one uvijek moguće jer je lako izazvati sukob, u to smo se uvjerili, nego zato što to nije pametno. Nije pametno tako se postavljati prema onima koji prijete i koji bi, vjerovatno da bi sebe sačuvali od zatvora zbog kriminala, najradije ovu zemlju ponovo okupali krvlju. Mislim da je sada vrijeme za racionalne i prosvijećene ljude, ljude koji izlaze sa rješenjima, a ne one koji stvaraju konflikte. Takvih je na političkoj sceni vrlo malo. Vrijeme je za one koji su znalci, koji imaju mogućnost, političku mudrost i kapacitiranost za otvoreni dijalog koji će na bazi jedne platforme riješiti neka neuralgična pitanja bh stvarnosti. To nije moguće bez mentorstva međunarodne zajednice, jer je ona duboko involvirana samim ustanovljenjem Dejtonskog sporazuma i ona je dobrim dijelom odredile koordinate ponašanja u ovoj državi – ističe Mustafić.

ČITAJ JOŠ:  Zašto mijenjati fiskalne kase kada postoji jeftinije rješenje i ko će od toga profitirati?
GODISNJICA
MARKETING