Portal 072info

Redovan san štiti od raka prostate?

Spavanje-1

Spavanje umanjuje rizik od raka prostate.

Studija je pokazala i da muškarci s visokim nivoom hormona melatonina imaju 75 odsto manje šanse da razviju agresivniji oblik te smrtonosne bolesti.

Naučnici su testirali nivoe melatonina kod 928 osoba tokom sedam godina. U tom periodu, kod 111 muškaraca je dijagnostikovan rak prostate, a 24 ih je imalo uznapredovali oblik raka, koji je vrlo agresivan i najčešće smrtonosan.

Pokazalo se da su oni s višim nivoom melatonina imali 75 odsto manje šanse da se kod njih razvije uznapredovali oblik raka, u odnosu na one s nivoom nižim od srednjih vrijednosti.

Vođa studije Sara Markt s Harvardske škole za javno zdravstvo iz Bostona kaže da “nedostatak sna i drugi faktori mogu da utiču na smanjeno izlučivanje melatonina ili ga potpuno blokiraju”.

Doktor Metju Hobs upozorava da se u Velikoj Britaniji rak prostate godišnje dijagnostikuje kod više od 40.000 muškaraca.

Druga studija sprovedena na 572 osobe oboljele od raka prostate pokazala je da su oni koji su prije dijagnoze hodali brže imali bolje prognoze za liječenje. U tumorima su imali više krvnih sudova što, prema američkm naučnicima, olakšava liječenje.

Inače, poznato je da fizički aktivni muškarci s rakom prostate imaju niži rizik od recidiva (povraćaja bolesti) i smrtnog ishoda, ali do sada naučnici nisu mogli da objasne zašto.

Podijelite članak