Redukcije vode u bh. gradovima

Redukcije vode u bh. gradovima

slika (7)

Veliki talas vrućina koji je zahvatio bh. gradove primorao je nekoliko vodovoda da, zbog povećane potrošnje vode, uvedu redukcije.

Probleme u prozvodnji vode za piće imaju banjalučka naselja druge zone, u koja spadaju Starčevica, Saračica, Tunjice i Pobrđe.
Nedeljko Knežević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Saračica, kazao je da imaju vode, ali da je pritisak zbog vremenskih prilika smanjen, dok je u višoj zoni, koju snabdijevaju sa izvorišta Subotica, uvedena redukcija.

“U visinsku zonu spada i Pavlovac i mještani već godinama muče muku s vodom. Uvedena im je redukcija pa ujutro imaju vode, a onda četiri sata nemaju”, rekao je on.

Iz banjalučkog “Vodovoda” su rekli da je problem nastao zbog povećane potrošnje vode i neracionalnog trošenja. Apeluju na potrošače da ne zalijevaju bašte i da štede vodu. Ovo preduzeće zbog istog problema isključuje vodu Čelincu, od 17 do 23 časa, a kako su najavili ta praksa će biti nastavljena i narednih dana kako bi bilo normalizovalo vodosnabdijevanje u Banjaluci.

Sarajevsko preduzeće “Vodovod i kanalizacija” je zbog povećane potrošnje, ali i kvarova na mreži, u toku noćnih sati, od 24 do pet časova, prisiljeno isporučivati vodom pod manjim pritiskom u nekim dijelovima grada.

Da je povećana potrošnja vode tvrde i u preduzeću “Vodovod i kanalizacija” u Modriči, koji kažu da su već uveli smanjivanje pritiska na slavinama kao i selektivno isključivanje vode.

Stanje na izvorištima u Kneževu/Skender Vakufu je zasad zadovoljavajuće.

“Zasad je zadovoljavajuće, međutim, izvorišta su počela da daju 60 odsto manje vode, zbog čega pojedina naselja u višim zonama nekada nemaju vode. Imamo problem i sa pogonima, snabdijevamo vodu samo sa jedne pumpe, jer druga nije funkciji”, rekao je Radojko Knežević, direktor Komunalnog preduzeća “Cvrcka” u ovom gradu.

Izvor: Nezavisne novine

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica