REDŽIĆ ZA 072INFO: Svoju budućnost trenutno gradim na poljima naše BiH

16BD9D05 27B2 4FE5 86DA 0E347927BA8F
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Uspješni atletičar Maid Redžić u razgovoru za 072info govorio je o svom bavljenju atletikom, zbog čega je izabrao baš taj sport, podsjetio na svjetske uspjehe, ali i kako funkcionira ovaj sport u jeku pandemije koronavirusa.

Osim toga, Redžić je govorio o podršci atletici, ko mu je najveći uzor, te da li razmišlja napustiti svoju zemlju, kako to, nažalost, danas mnogi uspješni sportisti čine.

072INFO: Od kada si u atletici i zašto si izabrao taj sport?

U kraljicu sportova sam ušao 2014. godine, na nagovor svoje majke Sanele koja se, također, profesionalno bavila atletikom. Međutim, ozbiljniji pristup slijedio je tek sljedeće – 2015. godine.

072INFO: Koji su tvoji dosadašnji najveći uspjesi?

Mnogo uspjeha nosim iza sebe, ali bih izdvojio da sam finalista Svjetskog juniorskog prvenstva, osmi najbolji rezultat u Evropi prošle godine za U23, viceprvak Balkana i višestruki državni prvak i rekorder sa rezultatom 220cm.

072INFO: Kakva je trenutno situacija sa atletikom, koliko je korona utjecala na samu sezonu?

Korona je poljuljala čitavu sportsku scenu, a samim tim i atletsku. Da je sve kako treba, sezona bi uveliko trajala. Dovodilo se u pitanje da li ćemo uopće imati atletsku sezonu, ipak, nedavno smo dobili poziv Slovenske atletske reprezentacije na njihove mitinge što je jedna pozitivna stvar i atletika se polako vraća u normalu.

ČITAJ JOŠ:  Francuzi tvrde: PSG želi raskinuti ugovor s Ramosom

072INFO: Kako teku pripreme?

Sam plan priprema morao je biti izmijenjen. Dan prije zatvaranja državnih granica nalazio sam se sa svojim trenerom, Elvirom Krehmićem, u Makarskoj i bili smo prinuđeni vratiti se nazad u Zenicu. Trener je u potpunosti izmijenio plan, a ja sam tu pratio njegova ‘naređenja’. Po onome što vidimo na treningu, spremni ćemo dočekati famoznu 2020. atletsku sezonu.

072INFO: S obzirom da većina tvojih kolega odlazi vani, gdje se ti vidiš u budućnosti?

Slagao bih kad bi rekao da nisam imao mnogo inostranih ponuda, pogotovo iz Amerike, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja. Svoju budućnost trenutno gradim na poljima naše Bosne i Hercegovine. U svom rodnom gradu imam trenera koji bi mogao raditi kao trener u najvećim Svjetskim atletskim klubovima. Pored toga, redovan sam student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Mogao bih reći da je moj socio status ispunjen i da je to jedan od velikih, glavnih, faktora pri stvaranju uspjeha, što sigurno mogu reći i moje kolege. Ne želim reći da neću ići van države, samo trenutno to ne vidim kao opciju.

ČITAJ JOŠ:  Zeničanin Maid Redžić s preskočenih 216 cm osvojio drugo mjesto u Chemintzu

072INFO: Ima li atletika perspektive u BiH, pa i Zenici?

Atletika ima mnogo perspektivnih atletičara koji će tek da se pojave na veliku scenu. Javnost donedavno nije znala za ime Mesud Pezer, a sada ga gledamo u finalima Svjetskih prvenstava. Sigurno je da imamo perspektivnih atletičara, samo je potrebno pravovremeno reagovati. Da nije bilo podrške mojih roditelja, kluba i trenera u ranim fazama, zasigurno ne bih došao do trenutne situacije u kojoj se nalazim.

072INFO: Smatraš li da privrednici, pa i političari, daju dovoljno podrške uspješnim atletičarima?

Rijetko se uplićem u teme raspodjele sredstava uspješnim atletičarima. Ono što mogu reći je da je pomoć itekako dobro došla. Amel Tuka je u više navrata izjavio kako kada mu je pomoć bila potrebna, rijetko ko je bio tu.

072INFO: Jesi li razmišljao nekada napustiti atletiku?

Nakon velike povrede skočnog zgloba 2017. godine, nakon završetka Svjetskog prvenstva, zadesio me jedan period gdje sam pitao sebe da li ću više ikada moći nastaviti skakati. Kada niste u mogućnosti stati na nogu više od mjesec dana, a kamo li pomisliti da prošetate, onda vam kroz glavu prođu razne mogućnosti, kao što je i prestanak bavljenja atletikom. Srećom, ostao sam strpljen i hvala Bogu što je tako.

ČITAJ JOŠ:  Mbape se žalio na Nejmara: Meni ovako nikad ne dodaje

072INFO: Ko je tvoj uzor sve vrijeme bavljenja atletikom?

Pronalazim uzore u dvije osobe: svog trenera Elvira Krehmića, koji je u neuslovima napravio Svjetski rezultat koji i dan danas stoji kao jedan od najboljih rezultata bh. atletike i sporta. I svoju majku, Sanelu Redžić, paraolimpijsku, treću na svjetskom prvenstvu u atletici-disciplini bacanju kugle. Ona mi je u više navrata dokazala da je njen invaliditet ne spriječava da bude ista kao svi, već da napravi nešto svjetske vrijednosti.

072INFO: Na kraju, koju bi poruku poslao mladima koji planiraju da se počnu baviti atletikom?

Atletika, kao i svi ostali sportovi, zahtijeva veliku dozu odricanja, truda i zalaganja. Citat koji pokreće mene tokom svih ovih godina je: „Treniraj dok drugi spavaju, uči dok se oni zabavljaju, ustraj dok se odmaraju i živi što oni sanjaju“.

(072INFO)

GODISNJICA
MARKETING