Redžo Kahrić: Nije mi jasno kako je uzela 644.000 KM. Nerma Smajlagić je mjesečno kad plata legne odlazila u banku i uzimala novac

Redžo Kahrić: Nije mi jasno kako je uzela 644.000 KM. Nerma Smajlagić je mjesečno kad plata legne odlazila u banku i uzimala novac

Nakon što je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona otvorilo istragu protiv Nerme Smajlagić, osumnjičene za pronevjeru novca iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, mediji su objavili da se radi o iznosu od 800.000 KM.

Također, u objavama stoji da je direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić bio upoznat s tim i da mu je povjerenica priznala da je imala porodičnih problema.

Kahrić je za Hayat rekao da je čista laž sve što piše u medijima, a da će zbog toga i podnijeti tužbu protiv novinara.

“Prava istina jeste da je 20. januara predsjednik podružnice Sindikata KPZ-a, Kavazović Haris tražio od osumnjičene da dostavi izvještaj, a ona ga nije dostavila. On je meni pismeno to javio, a ja sam 23. to pročitao i sazvao mini kolegij, sa svoje dvije pomoćnice iz ekonomskih poslova, zamjenika i dva predsjednika sindikata, gdje mi je potvrđeno da osumnjičena nije dostavila izvještaj. Pozvao sam osumnjičenu koja mi je pojasnila da nije podnijela izvještaj, jer ima nekih porodičnih problema, o kojima nije željela razgovarati. Kazala je da izvještaj nije podnijela iz razloga jer je nešto novca uzela iz kase. Na moj upit o kojem se iznosu radi, kazala je da ne zna. Odmah sam oformio komisiju, koja je utvrdila istinitost i odmah je bila pod nadzorom. Napravila je izvještaj za depozit koji je bio uredu. Osoba koja radi kao njena zamjena došla je i zamijenila je, i izdao sam to rješenje. Osumnjičenu sam prebacio u drugu kancelariju i razriješio je dužnosti”, rekao je Kahrić.

Dodaje da je sve iznio predsjednicima sindikata, javno i transparentrno, kao i savjetovao ih da je riješe pristupa bankama odakle je podizala novac, što su oni i uradili.

“Dao sam joj rok do 27. januara, do 13 sati da mi podnese izvještaj. Taj dan sam bio u Sarajevu, kad mi je predsjednik Sindikata javio da je podnijela izvještaj u kojem stoji da 644.000 KM nedostaje. Kad je potpisala izvještaj, ja sam odmah obavijestio Tužilaštvo, Upravu policije, sve korake poduzeo. I danas dan se još uvijek ne zna koliki iznos je u pitanju. Novac ne može biti kod nas u zavodu, on je u Raiffeisen banci”, istakao je Kahrić.

Pojašnjava da je osumnjičena svakog mjeseca kad plaća legne odlazila u banku i podizala određene iznose.

“Ona nije mogla podignuti više od 21.000 do 23.000 maksimalno. To je godišnje oko 300.000. Sad ne znam kako je uspijevala da to zloupotrebljava. Svi su joj vjerovali i imali povjerenja u nju, i pitam se kako Sindikat i oni koji su je postavili nisu dosad tražili izvještaj. Problem je što 20 godina nije tražen izvještaj. Mladić koji je tek došao, on je odmah tražio izvještaj, da vidi šta je i kako je, a ona je sve vrijeme izbjegavala da ga podnese. Ja nisam više član ni Kase ni Sindikata. Ja ne mogu u isto vrijeme biti direktor i član Sindikata.

Ističe da se osumnjičena ne može suspendovati. Trenutno se vodi kao na godišnjem odmoru, jer optužnica ne može biti podignuta zbog toga što istraga nije završena.

“Kad dobijem nešto opipljivo, djelovat ću istog momenta. Čekam tok istrage. Ljudi su ogorčeni i razočarani. Ulagali su sredstva za penziju, njih ima oko 150. Još uvijek se nije utvrdilo pravo stanje, koliki je taj iznos. Kad se utvrdi stanje i istraga se završi, vidjet ćemo ko je pravi krivac. Mogu samo garantovati da me nema tu, niti znam išta, mada mi je krivo što moji uposlenici to nisu primijetili. Ona je lagala o iznosima koje je isplaćivala, i u to ne ulazim. Prema onome što znam, a to je nepotvrđeno, znam da je dosta “zavlačila” ljude, da je lagala, rokove probijala… Ali opet mi nije jasno da to budu 644.000. To je ogroman novac – govori Kahrić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica