Portal 072info

Reforma javne uprave: Državnim službenicima plate po učinku

Ukoliko reforma javne uprave bude sprovedena kako je planirano, državni službenici i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama širom BiH uskoro bi platu mogli primati po učinku. U Savjetu ministara BiH nedavno su odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja rekli da je to planirano kroz Reformsku agendu, te da entitetske vlade, vlade kantona i Brčko distrikta rade na ograničavanju zapošljavanja u javnoj upravi.

“U tom smislu agendom je predviđeno da će do donošenja revidiranog sistema određivanja plata na osnovu vrijednosti, ukupan fond plata u javnom sektoru biti zamrznut”, rekli su u Savjetu ministara BiH, odgovarajući na poslaničko pitanje.

 

Ipak, do plaćanja budžetskih korisnika po učinku neophodno je uraditi nekoliko stvari, a prije svega ujednačiti primanja administrativnih radnika tako da za isti posao radnici, bilo da rade u ministarstvu, agenciji, opštini, javnom preduzeću ili bilo kojoj javnoj ustanovi, primaju istu platu.

Takođe, neophodno bi bilo izmijeniti i Zakon o platama na način da se uvede fiksni i varijabilni dio plate kako bi se radnicima na osnovu zakona moglo isplaćivati veća ili manja plata, zavisno od zasluge.

Recimo, plata državnog službenika koja sada iznosi oko 1.200 KM umanjila bi se na fiksni iznos od 1.000 KM, a varijabilni dio bio bi 400 KM, tako da bi radnik mogao zaraditi od 1.000 do 1.400 KM, zavisno od toga koliko je posla uradio.

Tu se otvara i pitanje ocjenjivanja radnika, odnosno velike moći šefa koji odlučuje da li je neki radnik ispunio ili nije ispunio svoju normu, međutim, i tu postoji rješenje, jer bi šefa ocjenjivali na višem nivou i to na osnovu toga da li je sproveo plan i završio posao za koji je bio zadužen.

U sindikatima koji okupljaju radnike u javnim ustanovama i državne službenike kažu da nemaju ništa protiv toga da radnici budu plaćani po učinku, ali da prije toga moraju biti urađene neke krucijalne stvari.

“Nisam protiv toga, ali prije svega potrebno je uraditi analitičku procjenu radnog mjesta i vrednovati to radno mjesto”, rekao je Tomislav Vrhovac, predsjednik Sindikata uprave, dodajući da bi plaćanje po učinku trebalo prije javne uprave uvesti u javna preduzeća.

Protiv plaćanja po učinku ništa nemaju ni u Samostalnom sindikatu državnih službenika FBiH, gdje kažu da takva mogućnost postoji u Zakonu o radu, ali da Zakon o platama to nije regulisao.

“To se može uraditi, ali sve tačno treba precizirati zakonom. Učinak treba da postoji pored osnovnog koeficijenta za platu, ali ga takođe treba precizirati”, rekao je Salih Kruščica, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika FBiH.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box