Portal 072info

Reforma javnih preduzeća u BiH počinje od željeznica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Reformska agenda mogla bi zauvijek da promijeni sumornu sliku javnih preduzeća.

Masovna partijska zapošljavanja i gomilanje gubitaka na račun građana trebalo bi da postane stvar prošlosti. Najvažniji strateški dokument na koji su se obavezale vlasti predviđa razdvajanje javnih preduzeća na održiva i ona koja ne mogu izdržati tržišnu utakmicu, piše Indikator.

“Javna preduzeća će biti podijeljena na ona koja su održiva i ona koja to nisu, uz predviđeno objavljivanje popisa takvih preduzeća. Ovi popisi će formirati osnovu za sveobuhvatne programe prestruktuiranja i program privatizacije odnosno likvidacije u srednjoročnom periodu. Posebna pažnja će se posvetiti restrukturiranju željeznica (u oba entiteta), te rudnika (u Federaciji BiH), koji podrazumijeva novu organizaciju i broj zaposlenih”, stoji u reformskoj agendi.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Da je broj zaposlenih najveći problem javnih preduzeća priznali su juče i entitetski premijeri. Ipak svjesni da je konačno rješenje na dugom štapu, otpuštanje radnika nisu pominjali kao ni konačnu sudbinu dugogodišnjih gubitaša.
Oba entiteta reformu će početi od Željeznice kojima najavljuju restruktuisanja za šta se očekuje finansijska podrška Svjetske banke.

” Mi smo zajedno analizirali neka preduzeća i u Federaciji i u Srpskoj da ih grupišemo i kažemo koja su to koja dobro posluju, a koja su to u velikim problemima za koje nam treba podrška. Definitivno imamo problem viška radnika”, kaže Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

U planu je jedino privatizaciju BH Telecoma, ali to je za Federalnog premijera manje važno pitanje. Premijerka Cvijanović se pohvalila činjenicom da je iz konačnog teksta izbačena mogućnost privatziacije Elektorprivrede i istakla da agenda ne predviđa nikakve zastrašujuće reforme. U usaglašenoj verziji teksta navedeno je da će se o konačnoj sudbini javnih preduzeća vlade entiteta dogovoriti sa međunarodnim kreditorima.

“BH Telecom je marginalno pitanje sad ušlo je u agendu da bismo vidjeli, uveli neke grupe da nam ispita kakva bi mogla biti moguća subina BH Telecoma. Ako bi se pokazala negativno, razmišljali bismo, a ako se pokaže pozitivno niko normalan ne prodaje nešto što će rasti”, rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

U narednim nedeljama očekuju se razgovori sa prvim ljudima javnih preduzeća. U agendi se podvlači važnost borbe protiv zapošljavanja po partijskoj liniji.Javni sektor moraće se prilagoditi uslovima tržišta.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6