Portal 072info

Region dnevno potroši 4 miliona sati na pravljenje cigareta u domovima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Drastičan rast cijena cigareta posljednjih godina u regionu rezultirao je općepoznatim trendom pravljanjem cigareta od rezanog duhana mašinicima i kupovnim praznim filterima.

Ako se zna da je u bivšim republikama ex-yu svaka treća do četvrta osoba pušač te da je kupovina cigareta smanjenja za dvije trećina, onda se dođe do prosječne brojke od 4 miliona sati koje pušači potroše dnevno za pravljanje cigareta mašinicama u svojim domovima, objavio je Trend&Inovation media servis novinske agencije Atrakcija.

Prema provedenom istraživanju, Hrvatska, BiH i Srbija gube ukupno oko 500 miliona eura zbog škije / rezanog duhana koji se prodaje na crno.

Hrvatska udruga poslodavaca i Ipsos Marketing nedavno su predstavili rezultate istraživanja tržišta rezanog duhana na koji nije plaćen porez. Cilj istraživanja bio je procijeniti veličinu tržišta domaćeg (nebrendiranog) rezanog duhana, odnosno njegov utjecaj na gubitak proračunskih prihoda države uslijed neplaćanja trošarine i drugih poreza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema rezultatima istraživanja, potrošnja rezanog duhana na koji nije plaćen porez iznosi oko 1.000 tona godišnje što predstavlja gubitak prihoda državnog proračuna od oko 100 milijuna eura. Navedeni iznos na razini je godišnjih državnih rashoda za aktivnu politiku tržišta rada. Za usporedbu, isti se iznos godišnje izdvaja iz državnog budžeta za mjere aktivne politike tržišta rada

Postavlja se logično pitanje: Zar četiri miliona sati dnevno bačenih u, praktično, pomaganje potkradanju države upotrebom rezanog duhana na koji nije plaćen porez nije dovoljno alarmantan podatak da države ex-yu ne osmisle drugačiji model koji bi se pretvorio u radnu vrijednost i zaradu novca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME