Portal 072info

Region modernizuje vojsku, BiH nema novca

Posljednjih mjeseci zemlje regiona, prije svega Hrvatska i Srbija, nabavljaju novo naoružanje, dok se BiH fokusirala uglavnom na pomaganje stanovništvu u mirnodopskim uslovima.

 por1

Hrvatsku, kao članicu NATO-a, pomažu prije svega Amerikanci dajući joj stotine vojnih vozila, a ova zemlja mogla bi početkom godine nabaviti i višecjevne lansere M270 MLRS, naoružane raketama kalibra 240 mm. Zanimljivo je da ovaj sistem, uz manje remonte, ima mogućnost ispaljivanja i balističkih raketa dometa 300 kilometara, a prema pisanju medija u Hrvatskoj, Ministarstvo odbrane te zemlje upravo je zainteresovano za kupovinu takvih balističkih raketa koje koštaju i do dva miliona dolara.

Pored ovoga, Hrvatska nabavlja i 16 borbenih helikoptera kijova vorior. Sa druge strane, i Aleksandar Vučić, premijer Srbije, tokom svoje posjete Moskvi, sa najvišim zvaničnicima te zemlje pregovarao je o nabavci oružja i modernizaciji Vojske Srbije. Tom prilikom Vučić je rekao da jedan dio naoružanja mora da se nabavi, a prema nezvaničnim informacijama, riječ je o raktenom sistemu buk i granatama krasnopolj. Na meti Srbije su i ruski helikopteri, ali i oklopna borbena vozila ili sistemi koji bi se mogli koristiti na vojnom vozilu lazar, koje se proizvodi u Srbiji.

“Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO-om, samo Srbija nije. Ćutimo kada neki dobijaju borbene helikoptere, borbena oklopna vozila i haubice. Zašto nekima poklanjaju lansirne rampe, a drugi nabavljaju balističke rakete”, upitao se Vučić komentarišući kupovinu oružja od Rusije.

Za analitičare, nabavka vojne opreme Srbije i Hrvatske ne predstavlja ništa spektakularno, jer kako kažu, tako nešto se moglo i očekivati, posebno u slučaju Hrvatske, gdje NATO ojačava svoje prisustvo.

“Niko ništa ne dobija i Hrvatska će sve to morati da plati i ne radi se o nekim vanrednim okolnostima već jednostavno o obnavljanju oružja. BiH tu nema nikakve šanse, jer Oružane snage BiH samo troše novac i proizvode skandale pa njih što prije treba rasformirati i demilitarizovati BiH”, rekao je Gostimir Popović, vojni analitičar.

Stavove stručnjaka potvrđuju i u Ministarstvu odbrane BiH, gdje kažu da nemaju novca za tako nešto, a zanimljivo je i da naoružavanje komšija doživljavaju kao medijsko prepucavanje.

“Radi se više o medijskom prepucavanju i izbornoj kampanji u Hrvatskoj. Kada je Hrvatska nabavljala oružje, niko iz Srbije to nije komentarisao, sada kada to radi Srbija, oni komentarišu. Što se tiče modernizacije, OS BiH imaju vrlo malo sredstava, iz razloga što značajan iznos ide na održavanje postojećih kapaciteta. Nemamo nekih ozbiljnih zahvata i u narednom periodu mislim da neće doći do toga, a sa sredstvima koje imamo sigurno ne možemo pratiti trend Srbije i Hrvatske”, rekao je Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH.

On kaže da je opredjeljenje Oružanih snaga BiH da se fokusiraju na mirovne misije, pomoć civilima, medicinsku pomoć itd., a zanimljivo je da u Oružanim snagama BiH uopšte nisu željeli komentarisate poteze Srbije i Hrvatske.

Podijelite članak