Portal 072info

Regionalni mediji: Izetbegović i Dodik izgubili na izborima u BiH, Čović ostao “netaknut”

5DC04BF9 F9DD 45B2 B6AD 94112B3E0DE1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mediji u regiji također su pratili rezultate lokalnih izbora u BiH i glavna tema o kojoj pišu je poraz Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, ali i prolazak Čovića bez “većih posljedica”.Preokret na političkoj sceni koji se desio u našoj državi ishodom lokalnih izbora u kojima su “velike stranke” izgubile povjerenje građana, a u prvi plan došle one opozicione, bilo je posebno zanimljivo hrvatskim, srpskim, crnogorskim, ali i slovenskim medijima. 

Svi oni su u prvi plan stavljali lidera dvije stranke, Bakira Izetbegovića predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) te Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) navodeći kako su pretrpjeli poraz ističući da su obojica izgubili glavne gradove u BiH – Sarajevo i Banju Luku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Zanimljiv naslov imao je hrvatski portal Index.hr – “Izbori u BiH nanijeli udarac Izetbegoviću i Dodiku, Čović gotovo nedirnut”, čime su ukazali odmah na to da su dvije od tri nacionalne stranke s nacionalnim predznakom izgubile kontrolu u velikim gradovima.

Naveli su i to kako su i Izetbegović i Dodik priznali poraz teška srca, ali da opet u potpunosti nisu željeli priznati pobjedu “ovih drugih”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poseban akcenat su stavili na to da je Izetbegović izgubio Sarajevo, ali da nije htio priznati da je to gubitak i na prostoru cijele BiH.

“U cijeloj BiH došlo je do promjena. To nisu tektonske ali su važne promjene”, kazao je u nedjelju kasno navečer u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, piše Index.hr.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za Dodika su naveli da ga je u Banjoj Luci pobijedio Draško Stanivuković (PDP), opozicionar koji se često sukobio s njim. 

“Naravno da nas boli (izgubljeno) mjesto gradonačelnika”, kazao je Dodik optužujući koalicijske partnere da su ga izdali. Utvrdio je kako uprkos tome SNSD ostaje najjača stranka u RS jer sada ima vlast u 41 općini što je jedna više nego do sada, piše Index.hr.

Osim toga, dodali su da je HDZ BiH, čiji je lider Dragan Čović, izgubio u Tomislavgradu, ali da je zadržao vlast u većini općina gdje su na čelu bili osobe iz HDZ-a. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I srpski mediji su se bavili istom tematikom, pa je tako Blic napisao kako je u BiH nastao veliki šok samim time što su na ovim izborima evidentno izgubili i Izetbegović i Dodik te su naveli da je promjena sve izvjesnija i u ostalim većim gradovima, dok s druge strane.

Srpskainfo piše da se “Dodik odrekao Igora (sada već bivšeg načelnika Banje Luke)”, time što je kazao da će razgovarati o budućoj saradnji s njim. 

I oni su se dotakli toga da je HDZ BiH gotovo ostao netaknut, dok je SDA izgubila povjerenje u Sarajevu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

I crnogorski mediji, poput Vijesti.me, su također izvještavali o izborima u BiH te je i kod njih bez imalo čuđenja glavna tema bila poraz Izetbegovića i Dodika, a citirali su i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića koji je kazao da su izbori pokazali da se “talas promjena iz Crne Gore širi prema BiH”.

Slovenski 24ur je napisao kako je SDA izgubila na dosad za njih sigurnom mjestu (SDA), a da je Dodik dobio snažan udarac nakon što je izgubio Banju Luku. I oni su se referirali na to da je HDZ BiH prošao bez većih promjena.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix

Podijelite članak
  • 21
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Rijetki uspjeli: U vijećima nema mnogo mjesta za glumce, sportiste, influensere…

Portal 072info

Građanima u inozemstvu glasački listići nisu dostavljeni na vrijeme, ko će odgovarati za kršenje izbornih pravila

Portal 072info

CIK otvorio istragu zbog izbornih nepravilnosti u Srebrenici

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME