Reis Ćerić u politici – Velika šteta za Bosnu i Hercegovinu

REIS CERIĆ U POLITICI
Podijelite vijest
REIS CERIĆ U POLITICI
REIS CERIĆ U POLITICI


SARAJEVO – Političko aktiviranje Mustafe ef. Cerića, bivšeg reis-ul-uleme Islamske zajednice u BiH, i njegova moguća kandidatura za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izazvali bi nove potrese u državi i iritaciju srpskog i hrvatskog naroda.

Ovo je, u najkraćem, stajalište uglednih profesora i bošnjačkih intelektualaca na najave o mogućem političkom angažmanu bivšeg reis-ul-uleme IZ u BiH, iako nijedan od njih ne spori demokratsko pravo svakog građanina da osnuje stranku i bavi se politikom. Upravo s tog stanovišta polazi i Esad Bajtal, sarajevski doktor nauka, sociolog, filozof i politički analitičar, koji podsjeća da je Ceriću zamjerao što se bavio politikom u vrijeme kada to nije smio – dok je bio na najvišoj vjerskoj funkciji.

“Koliko ja znam, u političkim krugovima takvo Cerićevo djelovanje već je tada stvaralo određeni animozitet. Stoga bi bilo dobro da sada razmisli koliko bi to bilo loše, a koliko dobro za državu, i da shvati da bi bilo štetno”, ističe Bajtal.

Ukoliko bi se, pak, efendija Cerić kandidirao za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bajtal ne vjeruje da bi postigao neki uspjeh.

“Narod je izgubio povjerenje, kriza u BiH je jaka, bijeda sve veća i narod shvaća da su svi u tome sudjelovali, pa i on”, zaključuje Bajtal.

I za Suada Kurtćehajića, profesora političkih sistema na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Cerićevo političko aktiviranje ne bi bio dobar potez.

“Ono što možda može biti dobro za Bošnjake na prvi pogled, ne može biti dobro za BiH, jer će iritirati druge narode. Jednostavno se bojim takvih situacija i problema koji bi iz toga proizašli”, ističe Kurtćehajić.

On smatra da Cerićeva kandidatura za člana Predsjedništva BiH “ne bi bila lijepa poruka za pripadnike druga dva naroda”.

“Cerić će za BiH više uraditi ako bude djelovao na drugi način. Bošnjaci uvijek moraju voditi računa da opstanak BiH najviše ovisi od njih i nije dobro da iritiraju tamo gdje ne moraju”, zaključuje profesor Kurtćehajić.

Nedžad Mulabegović, predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), u mogućem Cerićevom ulasku u politiku, pak, ne vidi ništa loše.

“Suštinski, to ne bi dovelo do negativnih konotacija. No, osobno mislim da ne bi ostvario neki rezultat i da bi to bio politički amaterizam”, zaključuje Mulabegović.

Inače, kako to navode pojedini sarajevski portali, Cerić osnivanje stranke priprema s Muamerom ef. Zukorlićem, sandžačkim muftijom, jer navodno vjeruju da bi Cerić svojim poznanstvima i stečenim ugledom mogao da donese novi kvalitet na političkoj sceni, ali i korist državi BiH.