Rekcija ambasade SAD: RS se obavezala sarađivati sa visokim predstavnikom

Rekcija ambasade SAD: RS se obavezala sarađivati sa visokim predstavnikom

Nikakva politička retorika, ni izmjene zakona ne mogu poništiti obaveze potpisnica, uključujući i Republiki Srpsku, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom, poručili su iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini u odgovoru na pitanje N1.

“Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma obavezuje sve potpisnice, uključujući i Republiku Srpsku (RS), da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom, dok član III (3) Dejtonskog ustava kaže da se RS mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH”, naveli su.

Ova reakcija je uslijedila nakon odluke NSRS da zakonom zabrani objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku.

“Nikakva politička retorika ili izmjene entitetskih zakona ne mogu poništiti ove obaveze. Sjedinjene Države snažno podržavaju ovlasti visokog predstavnika, te suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, naveli su iz Ambasade.

NSRS je usvojila i “Zaključke u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH”, a u planu je i nova sjednica, a prema najavama poslanici bi trebali glasati o zaključcima o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica