9F540E57 D198 4E92 947C 74D2672F87D8
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Zaposlene žene u Afganistanu moraju ostati kod kuće sve dok se ne uspostavi njihova sigurnost, rekao je novinarima glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid.

FIXGEHALT

– To je samo privremena procedura. Naše snage sigurnosti nisu obučene kako se nositi sa ženama i kako razgovarati s njima. Dok ne uspostavimo potpunu sigurnost, molimo žene da ostanu kod kuće – rekao je.

Talibani, koji su provodili strogu verziju islamskog zakona kada su vodili Afganistan prije 2001. godine, preuzeli su potpunu kontrolu nad zemljom prije devet dana. UN je istaknuo izvještaje o zlostavljanjima koja su počinili, posebno o ograničenjima nad ženama.

Plaše se izlaska

LIDER

CNN je prošle sedmice kontaktirao ženu u srednjim dvadesetim godinama da bi saznao kako je na njen život utjecala brza promjena režima i kako razmišlja o svojoj budućnosti pod talibanskom vlašću. Bila je djevojčica kad su talibani posljednji put bili na vlasti, s koje su svrgnuti 2001. u intervenciji koalicije pod vodstvom SAD.

Sklonila se u Kabul sa svojom porodicom nakon što je raketa pogodila njihov dom u gradu Kunduzu na sjeveru zemlje.

– Kunduz u ovom trenutku nije mjesto za život. Nitko ne bi trebao biti tamo. U kontaktu sam s mnogim bivšim kolegama koji su i dalje zarobljeni u Kunduzu. Žene ne napuštaju svoje domove, svi ostaju kod kuće. Oni koji su imali posao, plaše se izlaska. Svi se boje da će ih talibani zaustaviti na ulici i dovesti njihove živote u neki oblik opasnosti – rekla je ova žena.

Istaknula je razliku između ljudi koji su radili za sebe i onih koji su povezani s prethodnom vladom.

Niko im ne vjeruje

– Oni koji su radili samostalno, ne vide veliku promjenu. Oni nastavljaju svoj posao kod kuće, samozaposleni. S druge strane, vladini zaposlenici su svi kod kuće i ne mogu se vratiti na posao unatoč talibanskim izjavama da se slobodno vrate – rekla je žena.

Dodala je da niko ne vjeruje ničemu što dolazi iz usta talibana.

– Čisto sumnjam da su se talibani promijenili. Nemaju iste vrijednosti kao afganistanski narod. Demokracija ih ne zanima. Uvjereni smo da talibani odaju lažnu sliku o sebi jer ih međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi pomno posmatraju. Pokušavam napustiti zemlju uz pomoć nevladinih organizacija i humanitarnih agencija. Nažalost, niko mi nije pomogao u tome – zaključila je ona, prenosi Index.