Portal 072info

Radovi na Bilinom polju biće završeni prije roka

“Bilino polje” je uvijek bilo ponos Zenice. “Sanjam sretno Bilino” godinama odjekuje ovim gradom. Uskoro će san biti u potpunosti ostvaren.

U toku je rekonstrukcija zeničkog stadiona “Bilino polje” u kojem će fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u septembru početi put u kvalifikacije na naredno Evropsko prvenstvo, javlja Anadolu Agency.

Stadion je izgrađen 1972. godine, a na rekonstrukciji se radilo u nekoliko navrata, kako bi se zadovoljili uvjeti FIFA-e i UEFA-e. Rekonstrukcija stadiona „Bilino polje“, prije svega uključuje zamjenu reflektora kako bi se zadovoljili dodatni uvjeti iz UEFA-e, odnosno ispunio zahtjev da na svim stadionima na kojima se budu igrale utakmice predstojećih kvalifikacija za EURO „Francuska 2016“ bude isti intenzitet i boja vještačkog osvjetljenja.

„Trenutno je u toku rekonstrukcija dijela istočne tribine, odnosno krova. Stavlja se nova podloga. Rade se i tehnički prostori, svlačionice se proširuju. Isto tako, radi se i u izlaznom tunelu na teren, doping sobi, tj. medicinske prostorije“, istaknuo je za Anadolu Agency Muamer Islamović, v.d. direktora NK Čelik čiji je dom stadion „Bilino polje“.

Sredstva za rekonstrukciju osigurala je UEFA u visini od 1.041.000 KM. Rok za završetak radova na Bilinom polju je 31. august, kada je najavljena posjeta UEFA inspektora.

„Imamo obećanja iz firmi da će svi poslovi biti završeni i prije predviđenog roka. Garancije imamo i nadam se da će sve biti završeno na vrijeme jer posao ide dobro“, dodao je Islamović.

Reprezentacija BiH će većinu utakmica igrati u Zenici, a naši zmajevi u septembru će po prvi put i trenirati u Trening centru N/FS BiH u Zenici. Prijateljski meč učesnika ovogodišnjeg SP po prvi put odigrat će u Tuzli. Na stadionu „Tušanj“  izabranici Safeta Sušića će odmjeriti snage 4. septembra protiv Lihtenštajna, a pet dana kasnije u prvom susretu kvalifikacija za EP ugostit će Kipar, piše Anadolu Agency.

 

Podijelite članak