Portal 072info

Rekonstrukcija filmskog bijega: Istražiteljima se trag za Sejfovićem gubi u Visokom?

Šesti dan od bijega opasnog pljačkaša banaka Amela Sejfovića (28) iz Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) u Sarajevu istražitelji su već utvrdili na koji način i uz pomoć koga je ovaj kriminalac uspio pobjeći. Potraga za odbjeglim Sejfovićem ne jenjava. Najveći teret je na pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, koji su i jučer, kako saznajemo, vršili provjere u Visokom.

Brojni pozivi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od četvorice uhapšenih u srijedu u Visokom jučer je u Tužilaštvo KS priveden Mirza Fazlić, kojem je određeno 24-satno zadržavanje. On je osumnjičen da je Sejfovića preuzeo kod Sarajeva te ga u Golfu 5 odvezao u Visoko. Otkrile su ih nadzorne kamere na ulazu u Visoko. Prema riječima njegovog advokata Omara Mehmedbašića, Fazlić se jučer branio šutnjom.

Sudija Općinskog suda Sarajevo Denis Kurtović odredio je jednomjesečni pritvor zatvorskim čuvarima Nenadu Simiću i Arminu Delaliću te medicinskom tehničaru Igoru Milošu i oni su prebačeni u zenički zatvor. Pritvor je jučer sutkinja istog suda Merima Kurtović-Bilić odredila osumnjičenim pomagačima Amiru Ibrahimiju i Dževadu Haziću.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tužilaštvo je do sada rekonstruiralo dešavanja u KPZ-u u nedjelju i utvrdilo rutu kojom je Sejfović bježao ulicama Sarajeva.

Tako je, prema rezultatima dosadašnje istrage, utvrđeno da je Sejfović u KPZ-u otvorio rešetkasta vrata kapije II, a potom u dvorištu između rešetkastih vrata i kliznih blinda vrata ispalio hitac u stakleni dio vrata dežurane te, navodno, uz pomoć Simića, koji je pritisnuo taster, otvorio klizna blindo vrata koja vode u Jadransku ulicu. Nakon što je istrčao, Sejfović se uputio prema prolazu između ulica Jadranska i Radićeva, gdje ga je čekao saučesnik na motociklu bijele boje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sejfović se na motociklu odvezao do garaža koje se nalaze u tunelu u ulici Hakije Kulenovića bb, općina Centar. Na tom mjestu ga je dočekao Dževad Hazić u Audiju A3, vlasništvo Amira Ibrahimija iz Zenice.

Tužilac Igor Dubak jučer je na sjednici u Općinskom sudu kazao da se Hazić i Sejfović odranije poznaju, jer su u isto vrijeme izdržavali kaznu u KPZ-u Sarajevo. Hazić je, prema tužilačkim navodima osuđivan i za pomoć osobi pri bijegu iz zatvora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je naveo tužilac, sumnja se da je Hazić 20. avgusta nabavio SIM karticu isključivo da bi komunicirao sa Sejfovićem i još jednom nepoznatom osobom.

– Na dan Sejfovićevog bijega u nedjelju ostvarili su više od 40 komunikacija, i to prvu u šest ujutro, a posljednja je bila u 14.07 sati – kazao je Dubak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njegovim riječima, telekom operateri utvrdili su da se na dan Sejfovićevog bijega Hazić kretao na području baznih stanica, i to Dom sindikata, Druga gimnazija, Koševo, BBI centar.

– Ova ruta je zanimljiva jer je to ruta kojom je pobjegao Sejfović na motociklu – istaknuo je Dubak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tužilac je kazao da su osumnjičeni tokom saslušanja tvrdili da su u nedjelju u Sarajevo došli da bi prodali Audi 3.

– U Sarajevo su se dovezli Renaultom, a navodno su htjeli prodati Audi. Ibrahimi je kazao da je samo Haziću posudio automobil i da ne zna zašto ga je zvao da idu u Sarajevo, a ustvari su došli da dovezu motocikl kojim je Sejfović pobjegao – rekao je Dubak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ibrahimi je jučer kazao da je samo posudio auto Haziću, dok je osumnjičeni Hazić istakao da nema ništa s bijegom Sejfovića.

– Naglašavam da sam se policiji sam predao. Molim Sud da izuzme videozapise s benzinske pumpe i autoputa i vidi kada sam taj dan izašao iz Sarajeva – istakao je Hazić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prepoznao pomagača na fotografiji u “Avazu”

Tužilaštvu se javio svjedok koji je s fotografije objavljene u “Dnevnom avazu”, nakon privođenja osumnjičenih, prepoznao Ibrahimija, koji je želio u naselju Velešići unajmiti sprat kuće, koji je trebao poslužiti za skrivanje Sejfovića nakon bijega.

– Najam je koštao 400 KM, a kada je svjedok kazao Ibrahimiju da želi da potpišu ugovor, on se nikad više nije javio – kazao je Dubak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ibrahimi je jučer kazao da je od stana u Velešićima sam odustao jer je htio stan u centru grada. Rekao je da mu je stan trebao da registrira firmu.

Propusti zatvorskih čuvara

Sumnja se da zatvorski čuvar Nenad Simić, obavljajući poslove izvođenja pritvorenika u šetnju, nije izvršio adekvatan nadzor nad kretanjem Sejfovića, čime mu je omogućio slobodno kretanje na trećem i četvrtom spratu KPZ-a i bez očigledne potrebe istog sproveo do prostorija zavodske ambulante kod medicinskog tehničara Igora Miloša, koji mu je, navodno, dao pištolj. Sumnja se da je Simić svjesno propustio da prilikom izlaska Sejfovića iz ćelije izvrši njegov detaljan pretres. Sejfović je u nedjelju, kada je iz ambulante krenuo u šetnju, zaostao nekoliko metara od Simića i u jednom momentu izvadio i repetirao pištolj koji je držao za pojasom, a Simić i Delalić propustili su da se suprotstave Sejfoviću da bi ga savladali. Čuvar Armin Delalić se sumnjiči da rešetkasta vrata nije osigurao katancem.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME