bebe 19
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 18, 2021 @ 19:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Statistike bilježe sve manji broj novorođenčadi, a sve više umrlih u FBiH, što se može okarakterizirati kao jedna u nizu posljedica uvijek aktualne političke i ekonomske krize u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH. Šta pokazuju podaci? Prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku, tokom godine dana, tačnije, od oktobbra prošle do septembra ove godine, […]

NER FIT

Statistike bilježe sve manji broj novorođenčadi, a sve više umrlih u FBiH, što se može okarakterizirati kao jedna u nizu posljedica uvijek aktualne političke i ekonomske krize u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Šta pokazuju podaci?

Prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku, tokom godine dana, tačnije, od oktobbra prošle do septembra ove godine, ni u jednom kantonu nije zabilježen veći broj novorođene (živorođene) djece u odnosu na broj umrlih. Najviše djece u promatranom razdoblju rođeno je prošle godine u oktobru – 1606, dok je april ove godine zabilježio rekordan broj umrlih – 3891.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Kako je ljeto omiljeno razdoblje mladima za stupanje u bračnu zajednicu, potvrdili su podaci Federalnoga zavoda za statistiku u kojima stoji kako je naviše sklopljenih brakova bilo u upravo u juli i augustu.

Posmatrajući posljednju objavljenu statistiku koja oslikava stanje u većem bh. entitetu, vidljivo je kako je u FBiH rođeno 1554 djece, među kojima je bilo 813 dječaka, a 741 djevojčica. Najveći rast broja stanovnika, odnosno najviše djece rođeno je u KS- 380, zatim TK – 303 te ZDK, u kojem je u septembru rođeno 300 djece. Po broju živorođene djece slijedi SBK, u kojem je rođeno 167 djece, HNK sa 140, dok je u ZHK- rođeno 76 djece u sepembru.

Dr. Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar, nedavno je za Večernji list kazala kako se u ovoj godini očekuje veći broj poroda u odnosu na prošlu godinu te da je u porastu broj blizanačkih trudnoća. No, iako broj novorođenčadi ulijeva nadu u svjetliju budućnost, ta slika vrlo brzo pada u drugi plan kada se pogleda statistika koja prikazuje broj umrlih u jednom mjesecu. Kako je prikazano u podacima, broj umrlih znatno je veći od broja novorođenih. U septembru je umrlo 2187 osoba, među kojima 1110 muškaraca te 1077 žena. Čak 36 osoba životnu bitku izgubilo je nasilnom smrću.

Najviše osoba umrlo je u KS – 472, TK – 406, ZDK – 353, a u USK-u je preminulo 247 osoba. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu preminule su 224 osobe, a u ZHK-u 79, gdje je ujedno zabilježen najmanji prirodni prirast (3).

Sklopljeni brakovi

Podatak koji je malo pozitivniji je broj sklopljenih brakova, koja su u promatranom mjesecu bila 1194, dok je 118 brakova razvrgnuto. U Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu sklopljeno je po 288 brakova, Hercegovačko-neretvanskom 127, dok je u Posavskom kanotnu sklopljeno najmanje brakova – samo 10.

LIDER