Portal 072info

RELIGIJA Zenica: 105. Božić u crkvi Sv. Ilije

Foto: Armin Durgut/Patria

Već 105. godinu zaredom katolici iz Zenice dočekuju Božić, ponoćkom, u crkvi Sv. Ilije, piše bh. novinska agencija Patria. 

Izgrađena 1910. godine, sa unikatnim oltarom iz 1837. godine, crkva Sv. Ilije predstavlja neprocjenjivo blago zeničkih vjernika.

Župnik župe Sv. Ilije u Zenici fra Zdravko Anđić priča za agenciju Patria kako misa ponoćka u crkvi Sv. Ilije ima magičnu dimenziju, koja privlači ne samo vjernike katolike, već i one drugih vjera, na prvom mjestu muslimane.

– U našoj crkvi tokom ponoćke bude naših susjeda muslimana. To je nešto što je u Zenici uvijek bilo prisutno i sastavni je bio dio Božića – kaže ponosno fra Anđić.

Nažalost, teška ekonomska situacija u zemlji doprinijela je da su i vjerski praznici i običaji sve skromniji. Osjeti se to i na ulicama Zenice.

Fra Anđić kaže da se blagdansko ozračje u gradu može primjetiti tek na pojedinim izlozima trgovina i na nekoliko stanova. Takvo nešto ranijih godina nije se smjelo desiti. Neki običaji potpuno su nestali, poput očića i materice, kada se otkupnina tražila od majki očeva.

Armin Durgut/Patria

Podijelite članak